Wiązane bułki Petera Reinharda

Wiązane bułki Petera Reinharda

Poskręcane bułeczki 


Wiązane bułki Petera Reinharda to nasz marcowy wypiek w Piekarni Amber. Maślane i mięciutkie były idealną propozycją śniadaniową minionego weekendu.

Żyjąc w ciągłym napięciu czas mija niewyobrażalnie szybko. Przelatuje przez palce. Chociaż takimi przyjemnymi wyzwaniami możemy  na chwilę przekierować nasze myśli na inne tory.

Przepis i zdjęcie ze strony – klik

Składniki (18 bułek):

  • 1-1/2 szklanki pełnego mleka lub więcej w razie potrzeby
  • 2 i 1/4 łyżeczki drożdży suszonych
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego lub więcej w razie potrzeby
  • 2 łyżki stołowe masła niesolonego
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 5 i 1/4 szklanki niebielonej mąki chlebowej lub więcej w razie potrzeby
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko

Do kształtowania i pieczenia
olej roślinny w sprayu
1 duże jajko
Mak lub nasiona sezamu do dekoracji

Przygotowanie:

W małym rondelku podgrzej mleko – ma być letnie. Zdejmij z ognia i wymieszaj drożdże, aż się rozpuszczą. Dodaj olej i masło – masło może zacząć się topić, ale jest w porządku jeśli nie rozpuści się całkowicie, następnie dodaj cukier. Odstaw, aż drożdże zaczną wypływać na powierzchnię, około 5 minut.

W mikserze stojącym z nasadką łopatkową (lub w dużej misce) wymieszaj mąkę, sól i jajko. Dodaj mieszaninę drożdży i mieszaj na wolnych obrotach (lub dużą łyżką), aż utworzy się gruboziarnista kula ciasta, około 1 minuty. Odstaw na 5 minut.
Zamień nasadkę łopatki na hak do ciasta i mieszaj na średnio-niskich obrotach (lub ugniataj ręcznie na lekko naoliwionej powierzchni roboczej), aż ciasto stanie się miękkie, elastyczne i giętkie, przez około 3 minuty. Nie powinno być lepkie i powinno odrywać się od palca podczas dotyku, zamiast przyklejać się do niego. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj 1 łyżkę stołową mąki, ugniatając w celu włączenia je do ciasta. Jeśli ciasto jest sztywne, dodaj 1 łyżkę stołową mleka.
Posmaruj niewielką ilością oleju roślinnego powierzchnię roboczą i połóż ciasto.  Rozciągnij i złóż ciasto ze wszystkich czterech stron do środka, zagniatając je w miejscu, w którym spotykają się złożone końce, aby uformować z niego ciasną, okrągłą kulkę.
Włóż ciasto stroną ze szwem do dołu do lekko naoliwionej miski, która ma być dwa razy większa od ciasta. Szczelnie przykryj folią. Odstaw w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości, około 90 minut.

Uformuj bułki
Wyłóż dwie blachy do pieczenia pergaminem lub nieprzywierającą wkładką do pieczenia i lekko spryskaj je sprayem z oleju roślinnego.
Za pomocą noża stołowego podziel ciasto na osiemnaście kawałków.
Rękami zwiń jeden kawałek w 30 cm wałek. Jeśli ciasto zacznie się kleić, lekko spryskaj powierzchnię roboczą sprayem z oleju roślinnego lub wytrzyj wilgotnym ręcznikiem. Nie używaj mąki.
Owiń ciasto wokół palców w luźny węzeł; na każdym końcu powinno być około 5 cm ciasta. Owiń lewy koniec ciasta w górę i zrób pętelkę. Owiń prawy koniec w dół i włóż pod pętlę. Lekko ściśnij oba końce ciasta na środku, aby je zabezpieczyć. Kształtowanie bułek – KLIK
Delikatnie wyciśnij cały kawałek ciasta, aby uzyskać ładny zaokrąglony kształt. Połóż bułkę ładną stroną do góry na blasze do pieczenia. Powtórz z pozostałym ciastem. Spryskaj wierzch bułek sprayem z oleju roślinnego i luźno przykryj folią.
Pozostaw bułki w temperaturze pokojowej lub w lodówce, aż zaczną rosnąć, 30 minut do 1 godziny w przypadku ciasta w temperaturze pokojowej, 1 do 1,5 godziny w przypadku ciasta w lodówce.

Upiecz bułki

Ustaw ruszty w górnej i dolnej części piekarnika. Podgrzej piekarnik do 200-205 st. C.
Dokładnie ubij jajko z 1 łyżką stołową mleka i posmaruj każdą bułkę. Posyp bułki makiem lub sezamem.
W czasie, gdy piekarnik się nagrzeje, bułki dalej rosną w temperaturze pokojowej przez 20 do 40 minut. Powinny być 1,5 do 2 razy większe od ich pierwotnego rozmiaru przed włożeniem do piekarnika. (W piekarniku urosną o około 20 procent więcej.)
Blachy do pieczenia wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 6 minut. Obróć blachy o 180 stopni i zamień ich położenie na stojakach. Kontynuuj pieczenie, aż bułki staną się intensywnie złotobrązowe na wierzchu i nieco się zrumienią pod spodem, kolejne 6 do 8 minut. Przed podaniem pozostaw bułki do ostygnięcia na stojaku przez 15 minut.

Możesz zrobić ciasto do 4 dni naprzód. Schłodź je dobrze zapakowane w lodówce, aby powoli rosły, podwajając swój rozmiar, a następnie kształtuj zgodnie z zaleceniami.


Bułeczki na blogach biorących udział w akcji:

Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne

Komentarze

  1. Piękne. Te bułki są przepyszne. Cieszę się, że je z nami upiekłaś.

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczności!
    Dziękuję za wspólne wypiekanie w tych trudnych czasach!

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje bułeczki wyglądają na bardzo puszyste! Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne bułeczki i wspaniały miękisz - gratuluję !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne supełki :-) Miło było znowu "spotkać się" przy piekarniku :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjny przepis! Ależ pyszne bułeczki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne i pyszne bułki upiekłaś Marzenko :-) Do następnego upieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  8. super bułeczki

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam po raz pierwszy. Super przepis, wykonam go jeszcze w tym tygodniu w Thermomixie a zdjęcie zamieszczę na swoim profilu z oznaczeniem oczywiście skąd taki przepis. Uwielbiam Thermomix za to jak wyrabia ciasta :) do zobaczenia https://thermokuchnia.pl/przepisy/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne