Wiązane bułki Petera Reinharda

Wiązane bułki Petera Reinharda

Poskręcane bułeczki 


Wiązane bułki Petera Reinharda to nasz marcowy wypiek w Piekarni Amber. Maślane i mięciutkie były idealną propozycją śniadaniową minionego weekendu.

Żyjąc w ciągłym napięciu czas mija niewyobrażalnie szybko. Przelatuje przez palce. Chociaż takimi przyjemnymi wyzwaniami możemy  na chwilę przekierować nasze myśli na inne tory.

Przepis na bułki Knotted Dinner Rolls ze strony Fine Cooking

Składniki (18 bułek):

  • 1-1/2 szklanki pełnego mleka lub więcej w razie potrzeby
  • 2 i 1/4 łyżeczki drożdży suszonych
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego lub więcej w razie potrzeby
  • 2 łyżki stołowe masła niesolonego
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 5 i 1/4 szklanki niebielonej mąki chlebowej lub więcej w razie potrzeby
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko

Do kształtowania i pieczenia
olej roślinny w sprayu
1 duże jajko
Mak lub nasiona sezamu do dekoracji

Przygotowanie:

W małym rondelku podgrzej mleko – ma być letnie. Zdejmij z ognia i wymieszaj drożdże, aż się rozpuszczą. Dodaj olej i masło – masło może zacząć się topić, ale jest w porządku jeśli nie rozpuści się całkowicie, następnie dodaj cukier. Odstaw, aż drożdże zaczną wypływać na powierzchnię, około 5 minut.

W mikserze stojącym z nasadką łopatkową (lub w dużej misce) wymieszaj mąkę, sól i jajko. Dodaj mieszaninę drożdży i mieszaj na wolnych obrotach (lub dużą łyżką), aż utworzy się gruboziarnista kula ciasta, około 1 minuty. Odstaw na 5 minut.
Zamień nasadkę łopatki na hak do ciasta i mieszaj na średnio-niskich obrotach (lub ugniataj ręcznie na lekko naoliwionej powierzchni roboczej), aż ciasto stanie się miękkie, elastyczne i giętkie, przez około 3 minuty. Nie powinno być lepkie i powinno odrywać się od palca podczas dotyku, zamiast przyklejać się do niego. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj 1 łyżkę stołową mąki, ugniatając w celu włączenia je do ciasta. Jeśli ciasto jest sztywne, dodaj 1 łyżkę stołową mleka.
Posmaruj niewielką ilością oleju roślinnego powierzchnię roboczą i połóż ciasto.  Rozciągnij i złóż ciasto ze wszystkich czterech stron do środka, zagniatając je w miejscu, w którym spotykają się złożone końce, aby uformować z niego ciasną, okrągłą kulkę.
Włóż ciasto stroną ze szwem do dołu do lekko naoliwionej miski, która ma być dwa razy większa od ciasta. Szczelnie przykryj folią. Odstaw w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości, około 90 minut.

Uformuj bułki
Wyłóż dwie blachy do pieczenia pergaminem lub nieprzywierającą wkładką do pieczenia i lekko spryskaj je sprayem z oleju roślinnego.
Za pomocą noża stołowego podziel ciasto na osiemnaście kawałków.
Rękami zwiń jeden kawałek w 30 cm wałek. Jeśli ciasto zacznie się kleić, lekko spryskaj powierzchnię roboczą sprayem z oleju roślinnego lub wytrzyj wilgotnym ręcznikiem. Nie używaj mąki.
Owiń ciasto wokół palców w luźny węzeł; na każdym końcu powinno być około 5 cm ciasta. Owiń lewy koniec ciasta w górę i zrób pętelkę. Owiń prawy koniec w dół i włóż pod pętlę. Lekko ściśnij oba końce ciasta na środku, aby je zabezpieczyć. Delikatnie wyciśnij cały kawałek ciasta, aby uzyskać ładny zaokrąglony kształt. Połóż bułkę ładną stroną do góry na blasze do pieczenia. Powtórz z pozostałym ciastem. Spryskaj wierzch bułek sprayem z oleju roślinnego i luźno przykryj folią.
Pozostaw bułki w temperaturze pokojowej lub w lodówce, aż zaczną rosnąć, 30 minut do 1 godziny w przypadku ciasta w temperaturze pokojowej, 1 do 1,5 godziny w przypadku ciasta w lodówce.

Upiecz bułki

Ustaw ruszty w górnej i dolnej części piekarnika. Podgrzej piekarnik do 200-205 st. C.
Dokładnie ubij jajko z 1 łyżką stołową mleka i posmaruj każdą bułkę. Posyp bułki makiem lub sezamem.
W czasie, gdy piekarnik się nagrzeje, bułki dalej rosną w temperaturze pokojowej przez 20 do 40 minut. Powinny być 1,5 do 2 razy większe od ich pierwotnego rozmiaru przed włożeniem do piekarnika. (W piekarniku urosną o około 20 procent więcej.)
Blachy do pieczenia wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 6 minut. Obróć blachy o 180 stopni i zamień ich położenie na stojakach. Kontynuuj pieczenie, aż bułki staną się intensywnie złotobrązowe na wierzchu i nieco się zrumienią pod spodem, kolejne 6 do 8 minut. Przed podaniem pozostaw bułki do ostygnięcia na stojaku przez 15 minut.

Możesz zrobić ciasto do 4 dni naprzód. Schłodź je dobrze zapakowane w lodówce, aby powoli rosły, podwajając swój rozmiar, a następnie kształtuj zgodnie z zaleceniami.


Bułeczki na blogach biorących udział w akcji:

Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne

Komentarze

  1. Piękne. Te bułki są przepyszne. Cieszę się, że je z nami upiekłaś.

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczności!
    Dziękuję za wspólne wypiekanie w tych trudnych czasach!

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje bułeczki wyglądają na bardzo puszyste! Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne bułeczki i wspaniały miękisz - gratuluję !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne supełki :-) Miło było znowu "spotkać się" przy piekarniku :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjny przepis! Ależ pyszne bułeczki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne i pyszne bułki upiekłaś Marzenko :-) Do następnego upieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  8. super bułeczki

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam po raz pierwszy. Super przepis, wykonam go jeszcze w tym tygodniu w Thermomixie a zdjęcie zamieszczę na swoim profilu z oznaczeniem oczywiście skąd taki przepis. Uwielbiam Thermomix za to jak wyrabia ciasta :) do zobaczenia https://thermokuchnia.pl/przepisy/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne