PASZTET Z DZIKA

Pasztet z dzika

Pasztet z dziczyzny 

 

Pasztet z dzika zrobiłam specjalnie na świąteczny stół. Powiem Wam, że wyszedł przepyszny, śmiem twierdzić, że jeden z lepszych jaki piekłam. Jeśli tylko macie dostęp do takiego mięsiwa spróbujcie. Polecam również pasztet z królika lub z mięsa gotowanego z rosołu.

Składniki:

  • kawałki mięsa z dziczyzny ( około 500 g mięsa z dzika, miałam zamrożone )
  • 300 g surowego boczku
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • włoszczyzna (por, pietruszka, 2 marchewki, seler, cebula)
  • 3 jajka
  • 1 bułka sucha
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • masło
  • bułka tarta 
  • 1 litr kefiru

Przygotowanie:

Dzień wcześniej mięso z dzika rozmrozić i następnie moczyć całą noc w kefirze.  Dzika wraz z boczkiem i z warzywami (przyprawić do smaku solą i pieprzem, zielem angielskim oraz  liśćmi laurowymi) ugotować do miękkości. Następnie wyjąć z wywaru, wystudzić  i wszystko razem z warzywami przepuścić dwa razy przez maszynkę o drobnych oczkach. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Wątróbkę sparzyć wrzącą wodą i chwilę zostawić, żeby się ścięła. Odcedzić i zmielić razem z bułką. Do  masy wbić jajka, przyprawić solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszać i wyrobić. Przełożyć do dwóch  lub trzech foremek jednorazowych, wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą. Piec przez ok. 1 godzinę w temp. 180 st. C. Podawać z ćwikłą, żurawiną lub sosem tatarskim.



Komentarze

  1. Ależ on musi być pyszny. Wygląda smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeden z najlepszych pasztetów jakie znam, uwielbiam takie domowe pasztety z dziczyzny

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny. Domowy pasztet z dziczyzny zawsze na naszym stole.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne