ŚLEDZIE Z KOLENDRĄ I LIMONKĄ

Śledzie z kolendrą i limonką

Najlepsze i najprostsze śledzie  

 

Śledzie z kolendrą i limonką polecam każdemu śledziożercy. Przy piątku w Wielkim Poście będą doskonałą alternatywą obiadową. Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na akurat te, bo wiadomo, że na śledzie ochotę to mam  zawsze.

Przepis zaczerpnięty z książki Joanny Brodzik "Umami. Opowieści i przepisy"

Składniki:

  • 300-500 g filetów śledziowych a la matijas (tu użyłam  prawdziwych holenderskich matijasów ) 
  • 1 cebula
  • 1 limonka
  • pół pęczka świeżej kolendry
  • 1 łyżka ziaren czerwonego pieprzu 
  • 60 ml oliwy lub oleju

Przygotowanie:

Ziarenka pieprzu zalać wrzątkiem. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zetrzeć skórkę z limonki i posiekać kolendrę. W wyciśniętym soku z limonki zamacerować cebulę. Do cebuli dodać pokrojone śledzie (ewentualnie wcześniej wymoczone), skórkę z limonki, przecedzony pieprz i kolendrę. Wymieszać i odstawić na 24h do lodówki. Co jakiś czas wymieszać całość.



Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne