PIEROGI Z BOTWINKĄ OKRASZONE SZPARAGAMI I MIGDAŁAMI

Pierogi z botwinką okraszone szparagami i migdałami

Pierogi z farszem botwinkowym


Pierogi z botwinką okraszone szparagami i migdałami są moją propozycją na wykorzystanie sezonowych nowalijek. Botwinka i szparagi stanowią duet doskonały. Oba warzywa pasują do siebie i śmiało polecam we wspólnym zestawieniu. Pokusiłam się doprawić farsz kardamonem, bo bardzo lubię  go z burakiem, ale oczywiście wiem, że nie każdemu przypadnie to do gustu. Proponuję wtedy  dodać chrzan i skórkę z cytryny. Następne właśnie takie zrobię:-)

Składniki:

ciasto:

  • 500 g mąki  pszennej
  • 1 duży  (400 g) kefir,
  • sól

farsz:

  • 1 pęczek botwinki
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, chilli
  • odrobina octu balsamicznego lub soku z cytryny
  • kardamon
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

okrasa:

Przygotowanie:

Buraczki z botwinki obrać, pokroić w paseczki  lub kosteczkę. Podsmażyć na oliwie aż zmiękną, dodać pokrojone gałązki i rozdrobniony czosnek. Dusić chwilę i na końcu dodać posiekane liście. Doprawić octem, solą, pieprzem i chilli. Przestudzić. Wymieszać z rozdrobnionym twarogiem. Nasiona kardamonu obrać i ziarenka rozgnieść w moździerzu.  Doprawić farsz kardamonem. Można go zastąpić skórką z cytryny i chrzanem. 

Z mąki i kefiru wyrobić ciasto. Dodać szczyptę soli. Odstawić ciasto na około 30 minut. Ciasto rozwałkować cieniutko i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz i lepić pierogi. Ugotować je w słonej wodzie.

Odciąć zdrewniałe końcówki szparagów. Na patelni podgrzać masło, dodać plasterki szparagów. Smażyć aż będą miękkie. Na sam koniec wrzucić na chwilkę główki szparagów. Pierogi ugotowane wyłożyć na talerz, polać masłem ze szparagami. Posypać uprażonymi płatkami migdałów.



Komentarze

  1. Genialny pomysł, takich jeszcze nie robiłam, ale to może być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, nie jadłam jeszcze takich pierogów. Ale one pysznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie te pierogi muszą być dobre.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne