CHLEB GRYCZANY Z CEBULKĄ

Chleb gryczany z cebulką

Chleb na zakwasie z dodatkiem mąki gryczanej


Chleb gryczany z cebulką piekliśmy w ramach październikowej akcji wypieku chleba w wirtualnej piekarni Amber. Mimo wielu obaw podczas przygotowań chleb nam bardzo smakował. Zapach cebulki świetnie współgrał ze smakiem gryki. Mój bochenek wyszedł taki rustykalny:-) Jestem ciekawa wyników u reszty piekarzy:-)

Podaję przepis za Guciem

Tutaj instrukcja filmowa: https://youtu.be/Y6DlgwVo2qQ

Zakwas:

  • 150g wody
  • 150g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 10-15g startera

Całość wymieszać i pozostawić na noc.

Ciasto:

  • 300g zakwasu
  • 100g mąki gryczanej z kaszy gryczanej palonej
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 400g mąki pszennej 750 lub 1050
  • 540-580g woda (proponuję zacząć od mniejszej ilości ze względu na różne mąki i różną chłonność wody)
  • 15g soli
  • 30g miodu
  • 20g masła w temp. pokojowej (miękkie)
  • 100-130g smażonej cebuli

Wymieszać całą mąkę, wodę i starter i pozostawić na 30 minut.
Dodać sól i miód i kontynuować wyrabianie na drugiej prędkości do dobrego wyrobienia siatki glutenowej i wyraźnego oddzielania się ciasta od ścianek miksera – zajmie to około 15-25 minut. Jak już będzie dobrze wyrobione dodać po kawałeczku masło, a następnie cebulkę.
Gdy ciasto się połączy i będzie prawie gładkie, przestać wyrabiać i przenieść do pojemnika wysmarowanego olejem do wyrastania na ok. 2-2,5 godziny. Składać raz po 40-60 minutach (ja postanowiłem wykonać więcej składań).
Po pełnym wyrośnięciu ciasta uformować wstępnie 2 kule i pozostawić na 15-20 minut.
Uformować bochenki  i przełożyć do koszyczków.
Czas wyrastania ok. 1,5 godziny (ja umieściłem na noc w lodówce i rano były gotowe do pieczenia).
Piekarnik rozgrzać z garnkami żeliwnymi do temp. 240C.
Po wyrośnięciu naciąć i umieścić w garnku.
Piec 15 minut z pokrywą, obniżyć temperaturę do 220C i piec kolejne 15-20 minut.

  • kaszę gryczaną dodać gotowaną przy pierwszym składaniu chleba lub zmielić suchą  i dodać do mąki.

Uwaga Gucia z ostatniej chwili –   Proponuję zmniejszyć ilość wody do 450g i w miarę chęci zwiększać ilość.

Uwagi:
Piekłam z połowy porcji jeden bochenek. Zdecydowanie w przepisie jest za dużo wody. Ciasto było ciągle lejące.

Chleb na blogach:

Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Zacisze kuchenne 

Komentarze

  1. Rustykalne cacko, piękny! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie Ci się udał. Wspaniały środek. Nie trzeba było się bać...Dziękuję za świetny czas w październikowej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wypieczony o idealnym miękiszu jak z rzemieślniczej piekarni. Dziękuję za wspólny czas i doświadczenia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Rustykalny z idealnym wnętrzem. :) Wygląda pysznie. Dziękuję za ten październikowy czas.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jej, ale on musi być pyszny. Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiolu, bardzo polecam. Jeśli masz zakwas to zachęcam. Ja wrzucisz do foremki, to myślę, że będzie bezproblemowo:-)

      Usuń
  6. Znakomicie Ci się wypiekł Marzenko. Bardzo mi się podoba Twój chlebek :-) Jesienne wypiekanie było super, dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne