PUDDING CHIA Z MUSEM DYNIOWO - POMARAŃCZOWYM

Pudding z chia z musem dyniowo -pomarańczowym

Zdrowy jesienny deser z musem dyniowym 



Pudding z chia z musem dyniowo - pomarańczowym zrobiłam w ramach niedzielnego deseru do kawy. Dynia to niewątpliwie królowa jesieni. Dawniej kojarzyła mi się z przetworami w occie i słodką zupą… Kiedy po raz pierwszy spróbowałam zupy bawarskiej z jej udziałem – wiedziałam, że się polubimy.  W międzyczasie założyłam bloga  i trafiłam na wariacje dyniowe  u zaprzyjaźnionych blogerów  – wsiąkłam już wtedy na całego. Można jeść ją na okrągło! Pieczoną, gotowaną, smażoną, a nawet na surowo. Na słodko i słono. 

W książce „Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień”znajdziemy dużo ciekawych przepisów dyniowych. Ja zaczęłam od tego zdrowego i smacznego deseru. Choć i na drugie śniadanie bardzo się wpasuje:-)

Składniki:
  • 250 ml mleka ( dałam jogurt naturalny skyr do picia)
  • 30 g nasion chia
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 180 g puree dyniowego*
  • sok z dwóch pomarańczy 
  • 1 łyżeczka startego imbiru 
  • kilka prażonych orzechów włoskich 

Przygotowanie:

Nasiona chia wymieszać z ciepłym mlekiem lub jogurtem. Dodać syrop klonowy. Odstawić na 2h lub całż noc do lodówki. Puree podgrzać z sokiem pomarańczowym. Ewentualnie podlać jeszcze wodą i osłodzić. Dodać imbir. Zmiksować Do szklaneczek dać jogurt z chia. Na wierzch wyłożyć mus dyniowy i posypać posiekanymi orzechami. 

*Puree dyniowe przygotowałam z wcześniej upieczonej dyni .

Dziękuję wydawnictwu Buchmann za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji.

Komentarze

Copyright © zacisze kuchenne