GOFRY DYNIOWE BEZGLUTENOWE

Gofry dyniowe bezglutenowe 

Dyniowe gofry


Gofry dyniowe bezglutenowe zrobiłam na śniadanie dla chorej wnuczki. Powiem tak- zjadła i od razu wołała o następną porcję. I kolejną... Chyba lepszej rekomendacji nie trzeba:-)?

Moja uwaga tylko jest taka, że należy zrobić tyle ile jesteśmy w stanie zjeść. Bo odgrzewane już nie są tak smaczne. Ta porcja w zupełności wystarczy na 10 - 12 sztuk.

Składniki:

  • 250 g dowolnej dyni (u mnie hokaido ze skórką)
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 1 jajko
  • 200 ml kefiru
  • 10 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka syropu daktylowego
  • 10 g oleju rzepakowego do ciasta + olej do smarowania gofrownicy

Przygotowanie:

Dynię umyć, obrać (hokaido nie trzeba), usunąć pestki i pokroić w kawałki. Wrzucić wszystkie składniki do blendera kielichowego, lub miksera. Zmiksować wszystko - ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Piec gofry 7-8 minut w rozgrzanej gofrownicy, lekko natłuszczonej olejem. Podawać z ulubionymi dodatkami. U nas były z dżemem truskawkowym.

Uwaga:

Gofrownica musi być bardzo mocno nagrzana i otwierać dopiero jak para przestanie lecieć, Inaczej będą się rozrywać.



Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne