SYROP ŻURAWINOWY

Syrop żurawinowy  

Syrop do drinków i herbaty 


W okresie zimowym żurawina z powodzeniem zastępuje letnie owoce. Można z niej robić przepyszne dodatki do deserów, mięs i napojów.  W syropie wykorzystałam np. do żurawinowego mojito
Syrop żurawinowy warto też przygotować w prezencie. Myślę, że zadowoli każdego. I małego i dużego;-)

Składniki na syrop żurawinowy:

  • 1 szkl. świeżej żurawiny
  • 1 szkl. wody
  • 1 szkl. cukru
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • 1-2 cm świeżego imbiru pokrojonego w plasterki

Przygotowanie syropu żurawinowego:

Składniki syropu z żurawiny gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, następnie przecedzić i ostudzić. Serwować do drinków lub herbaty.



Komentarze

  1. Cóż za kolor! Mojito z takim sokiem musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam wygląda smacznie. Ja chętnie do herbatki

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne