SZPARAGI Z CHRUPIĄCĄ SZYNKĄ I JAJKIEM W KOSZULCE NA GRZANCE

Szparagi z chrupiącą szynką i jajkiem w koszulce na grzance

Grzanki ze szparagami, szynką i jakiem w koszulce 


Szparagi z chrupiącą szynką i jajkiem w koszulce na grzance, to mój pomysł na śniadanie. Pierwsze szparagi już się pokazują, dlatego mam dla Was inspirację na ich podanie tej wiosny. Tym samym sezon na szparagi  uważam za rozpoczęty:-) Chodź i zrób ze mną!

Składniki:

  • 2 kromki chleba na zakwasie
  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 - 4 plasterki szynki dojrzewającej
  • 2 łyżki octu
  • 2 jajka
  • pesto ( u mnie z rukoli )
Przygotowanie:

Na jednej łyżce oliwy na patelni grillowej podsmażyć szparagi bez zdrewniałych końcówek. Ewentualnie doprawić je solą i pieprzem, choć szynka i pesto jest słone. Na drugiej łyżce oliwy podsmażyć chleb i na końcu wrzucić plastry szynki. W garnku z wodą wlać ocet i po zagotowaniu wrzucić jedno jajko. Gotować 3-4 minuty. Wyjąć jajko i ugotować drugie. Grzanki z chleba posmarować pesto, położyć po kilka szparagów, na nie chrupiące plastry szynki. Na sam wierzch położyć jajko w koszulce.



Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne