STEK Z ANTRYKOTU METODĄ SOUS VIDE

Stek z antrykotu metodą Sous Vide 

Pyszne steki  przygotowane w łaźni Sous Vide

 

Stek z antrykotu metodą Sous Vide, to pyszny pomysł na obiad. Mięso przygotowane w ten sposób jest bardzo soczyste. 

Proces gotowania Sous Vide  polega na próżniowym zamknięciu żywności a następnie, zanurzeniu jej w wodzie podgrzanej do precyzyjnej temperatury, która nigdy nie przekracza 100°C i utrzymaniu tej temperatury przez określony czas, w celu uzyskania jednolitych, delikatnych rezultatów gotowania.


Składniki:

  • 2 steki z antrykotu
  • sól, pieprz 
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżeczki masła 
  • olej do smażenia 
Przygotowanie:

Steki doprawić solą i pieprzem. Ułożyć na wierzchu gałązki rozmarynu i masło. Włożyć do worków próżniowych i zamknąć odsysając powietrze. Multicooker nastawić na funkcję sous vide, ustawić temp 67 stop. C i czas 1,5 h. Włożyć mięso, zamknąć pokrywę. Po tym czasie wyciągnąć steki z worków i usmażyć na oleju po 30-60 s z każdej strony. Odstawić na deskę, żeby odpoczęło. Podawać z ulubionym sosem lub bez.

Ja podałam z sosem pieprzowym:

  • 1-2  szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki pieprzu zielonego marynowanego
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • sól, pieprz
  • chlust whiskey
  • 100 ml bulionu
  • 50 ml śmietany 30% tł.

Na maśle lub oleju podsmażyć posiekane szalotki i czosnek. Zeszklić. Podlać whiskey, odparować alkohol. Dodać posiekany pieprz zielony. Chwilę smażyć. Wlać bulion i na koniec śmietanę.Odparować do odpowiedniej konsystencji sosu. Doprawić.

Steki przygotowałam przy pomocy Molticookera Crockpot Turbo Express CSC062X, który ma wśród 14 programów funkcję gotowania Sous Vide. Wcześniej zapakowałam mięso próżniowo w zgrzewarce próżniowej Foodserver. Dzięki obu urządzeniom udało mi się zrobić pyszny obiad.

Molticooker Crockpot Turbo Express CSC062X jest bardzo wszechstronnym garem i zastąpi w Twojej kuchni wiele urządzeń.  Posiada takie programy:
  • gotowanie pod ciśnieniem
  • wolne gotowanie
  • Sous Vide
  • sterylizacja
  • duszenie
  • podsmażanie/ Saute
  • gotowanie na parze
  • jogurt
  • deser
  • zupa
  • ryż/kasza
  • mięso/drób
  • fasola/chillifunkcja Keep Warm (podtrzymywanie ciepła)

Dzięki tylu funkcjom można w swojej kuchni naprawdę przygotować wiele dań różnymi metodami. Dla nowoczesnej gospodyni to sprzęt, który spełni wiele marzeń i zadowoli każdego członka rodziny - i małego i dużego:-)


Dane techniczne Multicookera można sprawdzić na stronie Crockpota.

Wpis powstał w ramach współpracy partnerskiej.


Komentarze

  1. Nigdy nie jadłam. Dla smakoszy mięsa to coś świetnego

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy wcześniej nie słyszałam o gotowaniu metodą Sous Vide, ale teraz jestem bardzo ciekawa, jak smakuje stek z antrykotu przygotowany w ten sposób.

    OdpowiedzUsuń
  3. Twój przepis na steka z antrykotu metodą sous vide brzmi przepysznie! Widać, że ta metoda daje naprawdę soczyste mięso. Przepis z sosem pieprzowym już czeka na wypróbowanie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne