STEK Z ANTRYKOTU METODĄ SOUS VIDE
Stek z antrykotu metodą Sous Vide
Pyszne steki przygotowane w łaźni Sous Vide
Stek z antrykotu metodą Sous Vide, to pyszny pomysł na obiad. Mięso przygotowane w ten sposób jest bardzo soczyste.
Proces gotowania Sous Vide polega na próżniowym zamknięciu żywności a następnie, zanurzeniu jej w wodzie podgrzanej do precyzyjnej temperatury, która nigdy nie przekracza 100°C i utrzymaniu tej temperatury przez określony czas, w celu uzyskania jednolitych, delikatnych rezultatów gotowania.
Składniki:
- 2 steki z antrykotu
- sól, pieprz
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 łyżeczki masła
- olej do smażenia
Steki doprawić solą i pieprzem. Ułożyć na wierzchu gałązki rozmarynu i masło. Włożyć do worków próżniowych i zamknąć odsysając powietrze. Multicooker nastawić na funkcję sous vide, ustawić temp 67 stop. C i czas 1,5 h. Włożyć mięso, zamknąć pokrywę. Po tym czasie wyciągnąć steki z worków i usmażyć na oleju po 30-60 s z każdej strony. Odstawić na deskę, żeby odpoczęło. Podawać z ulubionym sosem lub bez.
Ja podałam z sosem pieprzowym:
- 1-2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki pieprzu zielonego marynowanego
- 1 łyżka masła lub oleju
- sól, pieprz
- chlust whiskey
- 100 ml bulionu
- 50 ml śmietany 30% tł.
Na maśle lub oleju podsmażyć posiekane szalotki i czosnek. Zeszklić. Podlać whiskey, odparować alkohol. Dodać posiekany pieprz zielony. Chwilę smażyć. Wlać bulion i na koniec śmietanę.Odparować do odpowiedniej konsystencji sosu. Doprawić.
Steki przygotowałam przy pomocy Molticookera Crockpot Turbo Express CSC062X, który ma wśród 14 programów funkcję gotowania Sous Vide. Wcześniej zapakowałam mięso próżniowo w zgrzewarce próżniowej Foodserver. Dzięki obu urządzeniom udało mi się zrobić pyszny obiad.
- gotowanie pod ciśnieniem
- wolne gotowanie
- Sous Vide
- sterylizacja
- duszenie
- podsmażanie/ Saute
- gotowanie na parze
- jogurt
- deser
- zupa
- ryż/kasza
- mięso/drób
- fasola/chillifunkcja Keep Warm (podtrzymywanie ciepła)
Dzięki tylu funkcjom można w swojej kuchni naprawdę przygotować wiele dań różnymi metodami. Dla nowoczesnej gospodyni to sprzęt, który spełni wiele marzeń i zadowoli każdego członka rodziny - i małego i dużego:-)
Dane techniczne Multicookera można sprawdzić na stronie Crockpota.
Wpis powstał w ramach współpracy partnerskiej.
Nigdy nie jadłam. Dla smakoszy mięsa to coś świetnego
OdpowiedzUsuńNigdy wcześniej nie słyszałam o gotowaniu metodą Sous Vide, ale teraz jestem bardzo ciekawa, jak smakuje stek z antrykotu przygotowany w ten sposób.
OdpowiedzUsuńTwój przepis na steka z antrykotu metodą sous vide brzmi przepysznie! Widać, że ta metoda daje naprawdę soczyste mięso. Przepis z sosem pieprzowym już czeka na wypróbowanie :)
OdpowiedzUsuńZapowiada się pysznie. Nie wiem jak smakuje antrykot, ale chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuńBrzmi jak kulinarne czary! Niezwykle soczyste mięso, które rozpływa się w ustach - to musi być pyszne. Aż chce się wypróbować tę technikę gotowania i zaskoczyć swoją rodzinę smakowitym obiadem. A do tego ten sos pieprzowy... Mmm, już mi ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuń