CHLEB SKŁADANY

Chleb składany 

Chrupiący chleb składany


Chleb składany o przepięknym kształcie zaproponowała nam Amber na lipcowe wypiekanie w swojej piekarni. Wypiek okazał się bardzo smaczny i spektakularny w wyglądzie:-)  I naprawdę to składanie nie było trudne. Filmik znakomicie pokazuje technikę. Ja swój upiekłam na zakwasie, ale następnym razem spróbuję na drożdżach. 

 

Składany chrupiący chleb
przepis i zdjęcie z bloga Marcelpaa
filmik – tutaj

ciasto główne:
350 g wody (ciepła 20-25 stopni)
170 g zakwasu (jeśli nie masz zakwasu, użyj 5 g drożdży)
60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
440 g białej mąki (mąka pszenna typ 550)
12 g soli (jeśli nie masz zakwasu, użyj tylko 10 g soli)

Zagniataj zakwas z mąką i wodą w robocie kuchennym na niskich obrotach przez 4-5 minut.
PO tym czasie dodaj sól, zwiększ prędkość wyrabiania i wyrabiaj ciasto przez około 20 minut.
Następnie ciasto przełóż do lekko natłuszczonej miski, przykryj ściereczką do ciasta (folią fermentacyjną) i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
W międzyczasie rozciągnij i złóż ciasto raz – aby to zrobić, podciągnij lekko jedną stronę ciasta i umieść ciasto na przeciwległej krawędzi miski.
Następnie ponownie przykryj ciasto i włóż do lodówki na 12 godzin lub na noc.

Po czasie wyrastania wyjmij ciasto z lodówki, rozciągnij i złóż po raz ostatni, a następnie pozwól mu zaaklimatyzować się w temperaturze pokojowej przez około 2 godziny.
Następnie ostrożnie wyłóż ciasto na posypany mąką blat i podziel na dwie równe części.
Następnie delikatnie dociśnij kawałki ciasta, aby się lekko zaokrągliły.
Odwróć kawałek ciasta (gładka strona jest teraz na dole) i odciśnij cztery boki wałkiem do ciasta i rozwałkuj/wyciągnij na zewnątrz.
Wytnij małe trójkąty na czterech klapach i posmaruj wewnętrzne szwy klapek odrobiną wody, a zewnętrzne krawędzie odrobiną oleju.
Następnie wywierć palcem otwór w środku kawałka ciasta i wciągnij wypustki w ten otwór, aby utworzyć kwadratowe „paczki”.
Wciśnij końce ciasta dobrze w otwór ciasta, uformuj małą kulkę z resztą ciasta i umieść ją w przypuszczalnym otworze.
Wytnij pasek papieru do pieczenia nieco większy niż rozmiar kawałka ciasta i połóż na nim kawałek ciasta.
To samo zrób z drugim kawałkiem ciasta.
Następnie chleby obficie oprósz białą mąką i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 40-50 minut.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik z płytą do pieczenia w dolnej połowie piekarnika do 250 stopni góra/dół z parą lub naczyniem z wodą na dnie.

Po wyrośnięciu ciasta nakłuj ostrym nożem kawałki ciasta wokół kuli ciasta pośrodku i wykonaj dwa nacięcia biegnące od środka na zewnątrz do klap.
Połóż bochenki na blachę do pieczenia w piekarniku.
Zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz chleb przez 20 minut.

Po 20 minutach otwórz na krótko drzwi piekarnika, aby para mogła się wydostać, a następnie piecz chleb przez kolejne 30-35 minut, aż będzie chrupiący.
 

Chleb na blogach biorących udział w akcji:

Komentarze

  1. Śliczne bochenki i cudny koszyk :-) Dziękuję za wspólny czas

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne bochenki. Ten pyszny chleb świetnie się nam upiekł. Dziękuję za lipcowy czas w Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ te bocheny wyglądają. Mocno nietuzinkowo.

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowity miękisz i wzorcowo ponacinane bochenki. Dziękuję za towarzystwo i do kolejnego wypiekania.

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne! Już nie mogę się doczekać, kiedy je upiekę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Chleb pieczony na zakwasie na pewno miał wyjątkowy smak. Wydaje się, że składanie nie jest trudne, a efekt wizualny zachwyca.

    OdpowiedzUsuń
  7. Chlebek wygląda naprawdę niesamowicie. Pyszny domowy bochen. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny bochenek wyrósł, skórka wygląda na chrupiącą - uwielbiam takie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne