POMIDORKI KOKTAJLOWE KISZONE

Pomidorki koktajlowe kiszone 

Kiszone pomidorki idealne do sałatek 

Pomidorki koktajlowe kiszone można wykorzystać do sałatek lub jeść same jako przekąska. Wszak kiszonki to samo zdrowie - wspomagają układ odpornościowy i pokarmowy. No i oczywista oczywistość - są przepyszne:-)

Przepis pochodzi z książki "Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską"

Składniki:

  • 1 kg pomidorków koktajlowych
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 liście wiśni
  • 1 gałązka kopru
  • 2-3 gałązki natki pietruszki
  • 2 plastry chrzanu
  • kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu, gorczycy
  • 3-4 listki laurowe
zalewa:
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 1 litr wody

Przygotowanie:

Przygotować zalewę z soli i wody. Pomidorki umyć i ponakłuwać wykałaczką. Włożyć do słoika z pozostałymi składnikami na przemian. Zalać zalewą.

Pomidorki można dodać do sałatki, której przepis widnieje na zdjęciu poniżej.



Komentarze

  1. Przyznam, że nie jadłam jeszcze takich kiszonych pomidorów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenko, dzieki za wizytę u mnie na blogu, arepy jak najbardziej czekają na wspólne gotowanie, a może bywasz czasem w Warszawie to zapraszam do siebie i razem będziemy je zagniatać i piec..pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno warto spróbować. Kiszonki mają wiele korzystnych właściwości dla zdrowia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nigdy nie kisiłam pomidorów. Chętnie zapiszę ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To prawda, kiszone pomidorki to świetna przekąska. Mają ten idealny balans między kwasowością a słodyczą.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne