TOST Z POMIDORAMI I CEBULOWYM AIOLI

Tost z pomidorami i cebulowym aïoli

Bruschetta z pysznym cebulowym sosem 


Tost z pomidorami i cebulowym aïoli wybrałam dla Was na letnią kolację czy śniadanie.  I powiem Wam, że ta bruschetta zyskuje dla mnie inny wymiar... Wow!!!

Przepis pochodzi z książki "Mezcla" Ixty Belfrage.

Składniki:

aïoli:
  • 3 cebule
  • 75 g oliwy 
  • sól 
  • 1 główka czosnku 
  • 2 łyżeczki soku z cytryny 
  • 2 łyżeczki musztardy angielskiej 
  • 3 łyżki śmietany kremówki 
bruschetta:
  • kromki chleba na zakwasie 
  • 1 ząbek czosnku 
  • pomidory 
  • Pecirino ser
  • szczypiorek i bazylia 
  • sól w płatkach i pieprz 
  • oliwa

Przygotowanie:

Cebule z czosnkiem polać łyżką oliwy i upiec w łupinach. Obrać i zmiksować z resztą oliwy. Dodać wszystkie składniki. Chleb opiec w tosterze lub na grillu. Natrzeć czosnkiem. Grubo posmarować aïoli, pokroić na wierzch pomidory, doprawić solą i pieprzem. Posypać serem, ziołami i skropić oliwą.




Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne