ORKISZOWE BUŁKI Z ZIEMNIAKAMI NA ZAKWASIE
Orkiszowe bułki z ziemniakami na zakwasie
Bułki z dodatkiem ziemniaków
Orkiszowe bułki z ziemniakami na zakwasie, to nasz wypiek na październik w Piekarni Wirtualnej Amber. Miały być bułki z dodatkiem batatów, jednak nie dostałam ich, a w ostatniej chwili użyłam zwykłych ziemniaków. Były bardzo dobre z ich dodatkiem. Następne upiekę ze słodkich ziemniaków, aby porównać smak:-)
Orkiszowe bułki z batatami na zakwasie
przepis i zdjęcie z bloga martaullmann.com
Harmonogram pieczenia
Dzień przed pieczeniem
7:00 Przygotuj zaparkę
8:00 Włóż ją do lodówki
17:00 Przygotuj zakwas
20:00 Zagnieć główne ciasto
22:00 Włóż ciasto do lodówki
Dzień pieczenia
8:00 Formuj bułki
9:00 Piecz bułki
zaparka
- 30 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 90 g wody
Ciasto właściwe
- zaparka
- 150 g maślanki
- 100 g wody
- 476 g mąki orkiszowej chlebowej
- 130 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 65 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 210 g słodkich ziemniaków obranych, ugotowanych na parze i zmiksowanych
- 120 g aktywnego zakwasu *patrz uwaga*
- 20 g oleju
- 17 g soli
- 1 g drożdży
Zrób zaparkę:
Dodaj wodę i mąkę do rondla i podgrzewaj na średnim ogniu, aż uzyska
konsystencję przypominającą budyń. Ciągle mieszaj, aby nie przypalić.
Przykryj i odstaw do ostygnięcia na co najmniej 4 godziny. Jeśli przygotowałeś dzień wcześniej, przechowuj w lodówce.
Zrób ciasto właściwe:
Wymieszaj wszystkie składniki oprócz oleju i soli.
Gdy ciasto będzie już elastyczne, dodaj olej, sól i zagnieć.
Umieścić w naoliwionej formie i zostaw na 30 minut. Co 30 minut wykonaj od 1 do maksymalnie 2 złożeń ciasta.
Po łącznie 2 godzinach, gdy ciasto jest dobrze wyrobione, naczynie z ciastem włóż na noc do lodówki.
Odważ równe kawałki ciasta i połóż je na oprószonym mąką płótnie
złączeniem do dołu. Zostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze
pokojowej.
Wyrośnięte bułki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 230 stopni góra/dół przez 9 minut z parą, a następnie 9 minut bez pary.
Uwaga:
Zamiast 120g zakwasu można użyć także 90g Lievito Madre . Aby to
zrobić, należy zwiększyć ilość wody w cieście głównym ze 100 g do 130
g.
O, tak, ziemniaki nasze poczciwe też wspaniale w bułkach się odnajdują. Dziękuję, że piekłaś z nami.
OdpowiedzUsuńCudnie ci się upiekły. Bardzo lubię pieczywo z dodatkiem zwykłych ziemniaków.
OdpowiedzUsuńTakich nigdy nie jadłam. Słyszałam że ziemniaki można wykorzystać do pieczywa, ale nie miałam okazji spróbować
OdpowiedzUsuńMarzenko piękne są Twoje bułki. Dodatek ziemniaków to stary sprawdzony sposób na przedłużanie żywotności pieczywa w każdej formie. Pewnie bataty dodają nieco koloru i słodyczy, ale działanie jest bardzo podobne. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńNie mam leki do wypieków. Chętnie bym spróbowała takich bułek
OdpowiedzUsuńPodrzucę ten przepis mojej mamie, ona lubi takie domowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie. Czy ziemniaki nadają im jakiegoś konkretnego smaku, konsystencji?
OdpowiedzUsuńOstatnio chleb piekłam. Bułki też zamierzam zrobić
OdpowiedzUsuń