SZASZŁYKI Z BOCZNIAKÓW NA PUREE Z CIECIERZYCY

Szaszłyki z boczniaków na puree z ciecierzycy 

Chrupiące szaszłyki z boczniaków 


Szaszłyki z boczniaków na puree z ciecierzycy, to potrawa pyszna i niebanalna w smaku. Grzyby same w sobie koncentrują substancje, które są źródłem umami. Dodatkowo chłoną jak gąbka smaki i aromaty, co w rezultacie daje mega połączenie i rozkosz dla podniebienia. Danie świetnie się nada na imprezę. Goście będą zachwyceni - słowo!

Przepis pochodzi z książki "Mezcla" - Ixty Belfrage

Składniki:

  • 400 g boczniaków 
oliwa chili:
  • 80 g oliwy
  • 30 g harissy
  • 3/4 łyżeczki chili w płatkach 
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
puree z ciecierzycy:

Przygotowanie:

W misce wymieszać składniki oliwy chili. Boczniaki większe porwać wzdłuż na pół, a mniejsze  zostawić całe. Wymieszać z przygotowaną oliwą chili. Nakładać na szpadki do szaszłyków. Piec około 20 minut w 240 stop. C. Ciecierzycę rozgnieść  i wymieszać z jogurte, oliwą i czosnkiem na puree. Szaszłyki wyłożyć na puree. Skropić ziołowa salsą verde z kolendry. Ja skropiłam pesto z czosnku niedźwiedziego.

Uwaga:

Jeśli uzyjemy drewnianych patyczków do szaszłyków, to należy je wcześniej moczyć w wodzie przez minimum 30 minut, żeby podczas pieczenia się nie przypaliły.



Komentarze

  1. Wygląda wspaniale. Nie jadłam takich szaszłyków

    OdpowiedzUsuń
  2. Grzyby i ciecierzyca to ciekawe połączenie, chętnie spróbowałabym takich szaszłyków.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna inspiracja dla smakoszów grzybów. Boczniaki są takie mięsiste i smaczne, uwielbiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam jeszcze boczniaków. Szaszłyki wyglądają apetycznie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne