PAPRYCZKI NADZIEWANE KOZIM SEREM

Papryczki nadziewane kozim serem 

Hiszpańskie tapas z papryczek pieczonych 


Papryczki nadziewane kozim serem, to przepyszna przekąska z kraju Basków. Jak byłam w Hiszpanii, to najmilej wspominam degustacje w barach tapas z przeróżnymi przystawkami. Czasami tak niewiele trzeba, aby wyczarować coś niezwykłego dla podniebienia. Tak jest właśnie z tymi nadziewanymi papryczkami. Spróbujcie, a będziecie do nich wracać - obiecuję:-)

Przepis zaczerpnięty z książki "Hiszpania do zjedzenia" Bartka Kieżuna.

Składniki:

  • 12 małych papryczek
  • 125 g koziego serka
  • kawałek pikantnej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka z cytryny
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Od papryczek odciąć górę z ogonkiem i usunąć delikatnie pestki. Piec 20 minut w 200 stop. C. Ser wymieszać z pozostałymi składnikami. Zimne papryki nafaszerować serkiem.





Komentarze

  1. Ja nie przepadam za kozim serem. Nie dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne. Jeszcze koziego sera nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  3. Papryczki wyglądają wyjątkowo smakowicie. Uwielbiam kozie sery, więc ten przepis to coś dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Hiszpańska kuchnia dawno nie gotowałam potraw tego regionu. Papryczki wyglądają pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ apetyczne i proste do przygotowania. Super przystawka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłam je w oryginalnej wersji i były przepyszne! Od czasu do czasu wracam sobie do nich, samodzielnie przygotowując w domu

    OdpowiedzUsuń
  7. Papryczki i kozie sery to świetne połączenie. Swoją drogą chętnie przygarnęłabym tą książkę. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię takie potrawy. Hiszpańska kuchnia jest jedną z moich ulubionych

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapowiadają się świetnie. Takich jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne