ŚLEDZIE Z IMBIREM MARYNOWANYM, POREM I ŻURAWINĄ

Śledzie z imbirem marynowanym, porem i żurawiną

Śledziowa wariacja z użyciem imbiru marynowanego 


Śledzie z imbirem marynowanym, porem i żurawiną to moja propozycja na tegoroczne święta. Co roku chcę zaskoczyć gości na Wigilii nową wersją śledzia. Oprócz tradycyjnych śledzi w oleju, z przepisu mojej mamy, wyszukuję i serwuję nowe. Te podpatrzyłam u Lorentyny. Dodatek imbiru z zalewy, takiego do sushi, nadaje ciekawego  smaku, który nam bardzo podpasował:-) Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu i skorzystacie z przepisu.

Składniki:

  • 3-4 filety śledziowe 
  • 30 g imbiru marynowanego 
  • 1 por (biała część)
  • 1 łyżka żurawiny suszonej
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego 
  • pieprz świeżo mielony
  • 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku
  • sok z cytryny do smaku 

Przygotowanie:

Śledzie użyte do tego przepisu mogą być marynowane, solone lub w oleju. Jeśli są solone, to należy je wcześniej wymoczyć przez minimum godzinę w wodzie. Pora pokroić w półtalarki i zalać wrzątkiem na 2-3 minuty. Odcedzić i wysuszyć. Śledzia pokroić na kawałki, dodać pora, żurawinę i olej. Przyprawić pieprzem, lubczykiem i sokiem z cytryny. Odstawić do przegryzienia. 

 

 








Komentarze

  1. Lubię śledzie, chętnie zrobię takie na święta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam, że takich śledzi jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię imbir w potrawach. Takie śledzie to dla mnie nowość

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł na śledzie. Lubię, gdy dania mają oryginalny smak, a ten przepis na pewno zaskoczyłby moich gości.

    OdpowiedzUsuń
  5. Widać że warto spróbować. Ja również nie spotkałam takiego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wyglądają. :) Dzięki za inspirację, zawsze warto wprowadzić coś nowego na wigilijny stół.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne