BABECZKI ORKISZOWE Z TATAREM ZE ŚLEDZIA

Babeczki orkiszowe z tatarem ze śledzia

Imprezowe przekąski  ze śledziem 


Babeczki orkiszowe z tatarem ze śledzia można zaserwować na imprezie karnawałowej lub Sylwestrowej. Takie hapsiki cieszą się zawsze ogromnym powodzeniem. Polecam gorąco! 

Wytrawne babeczki można również napełnić sałatką jarzynową, śledziową lub np.  serkiem z łososiem. Można eksperymentować, do czego gorąco zachęcam:-)

Składniki:
babeczki:
  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 50 lub więcej zimnej wody
  • szczypta soli i cukru
tatar ze śledzia:
  • 1 - 2 filety śledziowe
  • 1 ogórek kiszony
  • kilka borowików marynowanych
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 łyżeczka musztardy z ziarnami gorczycy
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • sok z cytryny do smaku
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odstawić na minimum 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć je do foremek na babeczki. Ponakłuwać i piec w 180 stop. C do zrumienienia.
Śledzia, cebulę, ogórka i grzybki drobno posiekać. Dodać musztardę, olej. Dokładnie wymieszać. Doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i ostrożnie solą. Nakładać do upieczonych babeczek.



Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne