SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU

Syrop z kwiatów czarnego bzu 

Prawdziwy rarytas zdrowotny i kulinarny 

 

 

Syrop z kwiatów czarnego bzu zawsze był uznawanym specyfikiem prozdrowotnym. Ostatnio również na polu kulinarnym zdobywa swe podboje. Lemoniada i drinki są uznawane za sezonowy rarytas.Również można smakować przez kilka dni w roku deseru z tych niezwykłych kwiatów. Usmażone baldachimy w cieście naleśnikowym tworzą niezwykle wyrafinowany smakołyk:-) Zachęcam gorąco do wybrania się na spacer do lasu i pozbierania kwiatów czarnego bzu, bo zaraz przekwitnie i dopiero za rok nadarzy się kolejna okazja. A warto!

Syrop z kwiatów czarnego bzu - Składniki:

  • 40 - 50 baldachimów kwiatów czarnego bzu 
  • 2 litry wody
  • 1 kg cukru
  • sok wyciśnięty z 4-5 cytryn

Syrop z kwiatów czarnego bzu - Przepis:

Kwiaty odciąć nożyczkami od łodyżek przy samych kwiatach. Łodyżki są gorzkie i lepiej je zupełnie odrzucić. Zalać kwiaty wrzątkiem i odstawić na minimum 12 h w chłodne miejsce. Po tym czasie przecedzić kwiaty. Płyn wlać do garnka. Dodać cukier i sok z cytryn. Podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Jak tylko się zagotuje od razu wyłączyć. Gorący syrop przelać do wyparzonych słoiczków. Odwrócić je do góry dnem. Koniec! Nie trzeba ich pasteryzować, bo ta ilość cukru dobrze konserwuje:-)


Komentarze

  1. Ten przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu brzmi absolutnie wspaniale! 🌸 Nie tylko dostarcza niesamowitych doznań smakowych, ale również jest pełen zdrowotnych właściwości. Uwielbiam, jak naturalne składniki mogą stworzyć coś tak wyjątkowego i aromatycznego. Na pewno wybiorę się na spacer, żeby zebrać te piękne kwiaty i spróbować tego przepisu. Dzięki za inspirację, Marzena! 💛

    OdpowiedzUsuń
  2. Syrop z czarnego bzu to prawdziwe złoto. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie próbowałam. Chciałabym kiedyś spróbować tego syropu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka lemoniada z dodatkiem kwiatów czarnego bzu musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam parę lat wstecz, w tym roku nie zdążyłam pozbierać.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne