SZAKSZUKA ZIELONA Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM

Szakszuka zielona z czosnkiem niedźwiedzim 

Pyszne śniadanie z zielonymi dodatkami 


Szakszuka zielona z czosnkiem niedźwiedzim, to pomysł na moje wiosenne  śniadanie z zielonymi dodatkami.  Uwielbiam czosnek niedźwiedzi i gdy tylko się pojawia dodaję go do wszystkiego;-) Do tego dania pasuje idealnie. Zazwyczaj robię szakszukę tradycyjną (klik). Jednak warto w kuchni eksperymentować i dodawać sezonowe dodatki, do czego Was zachęcam. 

Składniki:

Przygotowanie:

Rozgrzać oliwę na patelni, dodać harissę. Dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę. Wymieszać i smażyć na niewielkim ogniu aż kawałki papryki zmiękną. Dodać posiekany czosnek niedźwiedzi. Po chwili dorzucić szpinak baby.  Doprawić do smaku. Zrobić w sosie dołki na jaja, wbić do nich jajka, za pomocą widelca zmieszać białka z sosem uważając by nie rozlać żółtek. Trzymać patelnię na małym ogniu aż białka się zetną, ale żółtka pozostaną płynne. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać danie z jogurtem.



Komentarze

  1. Takiej jeszcze nie jadłam. Zapowiada się pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię to danie. Czosnek niedźwiedzi to świetny wybór, dodaje potrawom charakteru.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham szakszukę i regularnie robię tradycyjną. Tę zrobię bardzo chętnie bo kocham czosnek niedźwiedzi. Muszę tylko mamę poprosić o niego. :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne