KACZKA Z WARZYWAMI
Kaczka z warzywami
Przepyszne piersi kacze po chińsku
Kaczka z warzywami każdemu wydaje się trudna do zrobienia, a to naprawdę szybkie i pyszne danie. Ja tym razem nie miałam kiedy zrobić zakupów. Pod ręką miałam tylko cukinie i gotową chińską mrożonkę warzywną oraz 3 mrożone piersi kacze. Polecam gorąco ten zestaw!
Kaczka z warzywami - Składniki:
- 3 piersi z kaczki
- 1 mała cukinia
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 posiekana papryczka chili
- mieszanka chińska mrożona 750 g
- posiekana dymka
- sos sojowy do smaku
- 1 łyżeczka sambal oelek
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
marynata:
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka oleju arachidowego
- pół łyżeczki świeżego imbiru i
- 1 - 2 łyżeczki łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
Kaczka z warzywami - Przepis:
Wymieszać
składniki marynaty i włożyć na 2h piersi z kaczki. Po tym czasie podsmażyć mięso, bez oleju, z dwóch stron,
zaczynając od strony ze skórą. Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni na około 10-15 minut.
Na oleju podsmażyć pokrojoną w zapałki cukinię, zmiażdżony czosnek i plasterki chilli. Następnie dodać mieszankę warzywną. Doprawić
do smaku. Kaczkę wyjąc z piekarnika i pokroić w paski, wymieszać z warzywami, podlać wodą i
sosem sojowym. Mąkę rozprowadzić w 3/4 szklanki wody. Powoli dolewać,
mieszając do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Podawać z ryżem.
Mojemu mężowu takie danie na pewno by smakowało.
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała. Mi kaczka jakoś nie wychodzi.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Takiej kaczki jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie. Na pewno jest pyszna.
OdpowiedzUsuńTaką kaczusią nikt nie pogardzi. Chętnie bym spróbowała tej potrawy.
OdpowiedzUsuńNie przepadam za tym mięsem. Twoja potrawa wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńSkusiła bym się na tą potrawę. Wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kaczkę, a w tej wersji wygląda naprawdę pysznie! Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńKaczka z warzywami to świetna opcja na zdrowy obiad. Pycha :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, a ta marynata z imbirem i miodem brzmi świetnie.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kaczkę i azjatyckie smaki. Zapisuję przepis. :)
OdpowiedzUsuńNigdy jakoś specjalnie nie przepadałam za kaczką. Twoja wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuń