KROKIETY Z ZIEMNIAKAMI I GRZYBAMI
Krokiety z ziemniakami i grzybami
Pyszne krokiety z ziemniakami
Krokiety z ziemniakami i grzybami na obecną porę roku wpasowują się idealnie. Mogą również z powodzeniem być podane do barszczyku, czy jako danie wigilijne. Zaskakująco pyszne, jak to mój mąż powiedział:-) Polecam!
Krokiety z ziemniakami i grzybami - Składniki:
Naleśniki:
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 20 g mąki pszennej
-
1 łyżka oleju lub roztopionego masła
- szczypta soli
- szcypta cukru
Farsz:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 15 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- czosnek mielony
Dodatkowo: jajko, bułka tarta, olej
Krokiety z ziemniakami i grzybami - Przepis:
Ze składników na naleśniki przygotować ciasto. Odstawić na około 15 minut. Usmażyć cienkie naleśniki.
Ugotowane ziemniaki utłuc z łyżką masła. Grzyby, wcześniej namoczyć, ugotować i posiekać. Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce masła. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Farsz rozsmarować na naleśnikach, zwinąć w rulon jak na krokiety. Panierować w jajku i bułce. Smażyć na oleju.
Takich jeszcze nigdy nie jadłam. Przepis bardzo ciekawy.
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki krokiety. Takie smaki radują moje podniebienie.
OdpowiedzUsuńNa pewno warto spróbować. Takich krokietów nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPierwszy raz takie widzę. Lubię takie nowości.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Jestem ciekawa ich smaku.
OdpowiedzUsuńUwielbiam krokiety, a te wyglądają szczególnie apetycznie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania, przepyszne a do tego ciepłe i sycące.
OdpowiedzUsuńPrzyznam że nigdy nie słyszałam o takich krokietach. Zawsze to coś nowego, myślę że spróbuję.
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie. Zastanawiam się, czy można je zrobić dzień wcześniej.
OdpowiedzUsuńCzy można te krokiety upiec zamiast smażyć? Będę wdzięczna za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak :-)
Usuń