OXYMEL - NATURALNY ANTYBIOTYK

Oxymel - naturalny antybiotyk 

Naturalny specyfik na odporność 


Oxymel - naturalny antybiotyk. Jest jesień i czas zadbać o naszą odporność.  Od wieków uważa się, że oxymel to naturalny antybiotyk. Pomaga wzmocnić układ odpornościowy i zapobiegać przeziębieniom. To pełen naturalnych składników słodzony octowy macerat warzywno-ziołowy.

Nazwa oxymel wywodzi się z języka greckiego i wskazuje na dwa główne składniki mikstury. Oxy, czyli kwaśny, ostry, to ocet jabłkowy, a mel lub méli – miód. Pozostałe składniki, z których robi się tradycyjny oxymel (oksymel), to warzywa, przyprawy i zioła.

Przepis na oxymel pochodzi z książki „Ale ferment! kiszonki, zakwasy i przepisy na dania wspierające Twój mikrobiom" - autorstwa Veroniki Szwejk i Mikołaja Batora.

Oxymel - Składniki:

  • 1 korzeń chrzanu
  • 1 cebula
  • 1 główka czosnku
  • 1 cytryna bio
  • 1 kłącze imbiru
  • 1 pęczek oregano i tymianku
  • 1 l octu jabłkowego
  • 100 g miodu
  • 10 ziaren kardamonu
  • 10 goździków
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • 100 g papryczek chili

Oxymel _Przepis:

Składników nie obierać. Pokroić w plastry warzywa. Rozpuścić w occie miód. Układać w kolejności: zioła, przyprawy korzenne, warzywa i cytrynę. Zalać octem z miodem. Zamknąć szczelnie słoik i odstawić na około 2 miesiące w ciemne miejsce. Płyn przecedzić.

Zalecane spożycie: 1 łyżka oxymelu na szklankę ciepłej wody. Pić przed posiłkiem.



Komentarze

  1. Cudny przepis. Warto zrobić sobie taką miksturę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy wcześniej nie słyszałam o oxymelu, ale myślę że warto spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaintrygowałaś mnie tą miksturą- o takiej mieszance nigdy nie słyszałam. W sumie za dwa miesiace będzie środek sezonu grypowego - warto w coś takiego się zaopatrzyć. Dzięki za inspirację!
    Pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie słyszałam o tym. Domowe syropy są najlepsze na przeziębienia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł na naturalne wsparcie odporności. Spróbuję zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie słyszałam o tym. Warto wypróbować. Zdrowie najważniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis na odporność, jestem ciekawa jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pamiętam że moja mama robiła takie syropy. Oj nie lubiłam ich.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow! Dziś odkryłam ten blog i jestem zachwycona!
    Gratuluję wiedzy, pięknych zdjęć i, mam nadzieję, przepisów;) bo jeszcze niec twojego nie zrobiłam. a zaczynam od pasztetu z soczwicy z mięsem.
    serdecznie pozdrawiam,
    ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj na moim blogu:-) Bardzo się cieszę i zapraszam! I daj znać jak pasztet?:-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne