KURCZAK PO TOSKAŃSKU
Kurczak po toskańsku
Kurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Kurczak po toskańsku to danie z serii pysznych i ekspresowych. Kto go spróbuje raz, będzie do niego często wracał. Możesz się nim popisać, gdy masz gości na obiedzie czy kolacji. Robi wrażenie:-) Pasuje również do makaronu. Wtedy kurczaka należy tylko drobniej pokroić i sos gotowy!
Kurczak po toskańsku - Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 200 g szpinaku baby
- kilka suszonych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- oliwa do smażenia
- 150 ml śmietany 30 % tł.
- 1 łyżka startego parmezanu
- sól i pieprz
Kurczak po toskańsku - Przepis:
Kurczaka umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, oregano i tymiankiem. Podsmażyć do zrumienienia na oliwie. Odłożyć na bok. Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dorzucić posiekane pomidory suszone. Po chwili dorzucić szpinak. Gdy zmięknie wlać śmietankę i wsypać parmezan. Na koniec włożyć kawałki kurczaka. Przykryć i chwilkę dusić. Na koniec ewentualnie doprawić.
Ależ to musi być pyszny kurczak. Mniam mniam.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Nigdy nie słyszałam o tym kurczaku.
OdpowiedzUsuńLubię takie potrawy. Ten kurczak na pewno by mi smakował.
OdpowiedzUsuńLubię dania inspirowane kuchnią włoską, zawsze wychodzą smaczne.
OdpowiedzUsuńKurczak w takiej wersji musi być niezwykle aromatyczny.
OdpowiedzUsuńFajnie, że to szybki przepis, przyda się na zabiegane dni.
OdpowiedzUsuńNa pewno spróbuję. Kurczak zapowiada się pysznie.
OdpowiedzUsuń