BABKA Z GOTOWANYCH POMARAŃCZY
Babka z gotowanych pomarańczy
Wilgotna i bardzo aromatyczna babka pomarańczowa
Babka z gotowanych pomarańczy jest niezwykle aromatyczna i wilgotna. Moją przygotowałam na Święta Wielkanocne, ale spokojnie można serwować zawsze, kiedy najdzie nas ochota na pyszny deser. Jest bardzo prosta w wykonaniu. To sprawia, że mam ochotę ją piec niemal co tydzień:-)
Babka z gotowanych pomarańczy - Składniki:
- 2 małe pomarańcze z cienką skórką (najlepiej ekologiczne)
- 125 g masła, roztopionego
- 200 g drobnego cukru
- 3 duże jajka
- 240 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier:
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżeczki soku wyciśniętego z pomarańczy
- odrobina gorącej wody
Babka z gotowanych pomarańczy - Przepis:
Pomarańcze umyć i całe zalać wodą, przykryć i gotować przez około 30 – 35 minut, do miękkości pomarańczy. Wyjąć i wystudzić. W naczyniu zblendować całe, aby powstała pulpa. jeśli pomarańcze mają pestki należy je wcześniej koniecznie usunąć.
Do misy miksera wbić jajka i wsypać cukier. Ubijać na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej piany. Mikserem planetarnym masa jajeczna powinna być ubijana od 7 – 10. Bezpośrednio do ubitej piany dodać pulpę z pomarańczy i dokładnie ubić. Następnie, nie przerywając ubijania, strużką wlewać roztopione masło. Bezpośrednio do powstałej ubitej mieszanki przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i krótko wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę do babki o pojemności 2,1 litra posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną.
Piec w temperaturze 170°C przez około 50 – 55 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie, a następnie wyłożyć na metalową kratkę i wystudzić. Z podanych składników na lukier przygotować polewę. Wystudzoną babkę polukrować.
Pierwszy raz taką widzę. Jestem ciekawa jak smakuje ta babka
OdpowiedzUsuńCzuję, że ta babka smakuje wybornie.
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie. Nigdy nie piekłam takiej.
OdpowiedzUsuńSama jej nie robiłam, ale miałam okazję spróbować. Babka jest na prawdę pyszna.
OdpowiedzUsuńLubię takie cytrusowe ciasta. Tą bebke chętnie spróbuję upiec.
OdpowiedzUsuńBrzmi smacznie. Nie robiłam jeszcze takiej babki.
OdpowiedzUsuń