TATAR ZE ŚLEDZIA

Tatar ze śledzia 

Pyszna śledziowa przystawka 


Tatar ze śledzia zrobiłam po zaopatrzeniu się w super produkty w porcie rybackim w Unieściu, podczas naszego urlopu. Polecam tak przygotować przystawkę. Zwłaszcza jak trafimy na filety ze śledzia dobrej jakości. Najlepsze będą prawdziwe matiasy. 

Tatar ze śledzia - Składniki:

  • 200 g filetów ze śledzi 
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 cebula
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • pieprz i sól   
  • marynowana cebula czerwona i koperek do dekoracji

marynowana cebula:

  • 1 cebula czerwona
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego

Tatar ze śledzia - Przepis:

Cebulę czerwoną pokroić w talarki. Dodać chili w plasterkach i ocet. Odstawić na minimum 30 minut. Można zrobić wcześniej i trzymać w słoiczku w lodówce. 

Filety śledziowe jeśli są bardzo słone, to wcześniej moczyć  1h w wodzie.  Odsączyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Pokroić w drobną kostkę. Posiekać cebulę, ogórka i kapary. Wymieszać wszystkie składniki. Dolać oliwy i doprawić. Udekorować cebulą marynowaną, koperkiem i musztardą francuską. Podawać z pieczywem.




Komentarze

  1. Mojemu mężowi takie jedzonko by na pewno smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie, muszę koniecznie spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tatar ze śledzia to świetna przystawka, a zrobiony z dobrej jakości matiasów musi być niebo w gębie. Super pomysł z marynowaną cebulą i koperkiem – dodaje świeżości i koloru.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam śledzie w różnych odsłonach, a tatar w takiej wersji to świetna przystawka – elegancka, a jednocześnie prosta.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne