OMLET ZE SZPARAGAMI
Omlet ze szparagami
Najlepszy omlet na śniadanie w sezonie szparagowym
Omlet ze szparagami na śniadanie, to w tym okresie najlepszy wybór. Mam do nich wielką słabość. Mogłabym jeść je na okrągło. Zaczynam od rana i tak lecę całe dnie... :-) Trzeba wykorzystać sezon na nie, bo jest zbyt krótki. Dlatego czerpię garściami z niego. Dzisiaj proponuję prościznę czyli omlet. Dobre składniki obronią się same. Pycha!
Składniki na omlet ze szparagami:
- 2 jajka
- 5-6 sztuk zielonych szparagów
- 1 mała cebula
- kilka gałązek szczypiorku
- płatki chilli
- sól, pieprz
- masło lub olej
Przygotowanie omleta ze szparagami:
Uciąć końce zdrewniałe szparagów. Resztę pokroić w drobne plasterki, tylko odłożyć główki. Cebulę posiekać w kosteczkę i podsmażyć na oleju lub maśle. Dorzucić plasterki szparagów. Doprawić płatkami chilli. Na koniec, gdy cebulka już jest szklista i szparagi miękkie dorzucić główki szparagów. Jajka rozbełtać z solą i pieprzem. Wylać na patelnię ze szparagami. Smażyć do ścięcia jajek. Można obrócić na drugą stronę lub złożyć na pół omlet. Posypać posiekanym szczypiorkiem.