Kiszony kalafior z buraczkami. Domowe kiszonki, które leczą.

Domowe kiszonki, które leczą.

Kiszonki są z nami od bardzo dawna. Już nasz babcie korzystały z ich cudownych właściwości. Po latach wróciły do łask i ponownie królują na naszych stołach. Nie wyobrażam sobie zimy bez kiszonych ogórków, buraków czy kapusty. Do tych tradycyjnych przetworów, z każdym rokiem, dołączam kiszonki z innych dostępnych u nas produktów. Jedne z większym inne z mniejszym powodzeniem:-)

Teraz, dzięki wydawnictwu RM, weszłam w posiadanie skarbnicy pomysłów na domowe kiszonki, autorstwa autorstwa Ewy Sypnik – Pogorzelskiej  i  Magdaleny Jarzynki – Jendrzejewskiej, dyplomowanych dietetyczek z powołania i założycielek Poradni Dietetycznej Dietosfera.
W książce znajdziemy wyjątkowe przepisy i inspiracje na kiszone warzywa i owoce oraz propozycje na ich wykorzystanie w kuchni. Autorki dzielą się radami i praktycznymi wskazówkami dotyczącymi przygotowania kiszonek. Opisują ich nieocenione zalety zdrowotne. Bardzo polecam tę pozycję. Pozwoli nam poeksperymentować i wprowadzić dużo nowych smaków. Zamkniemy lato w słoiku i będziemy się nim delektować przez cały rok:-)

Steki z kalafiora

Steki z kalafiora

Steki z kalafiora od dawna za mną chodziły. Widziałam je na tylu stronach i obiecywałam sobie, że muszę je zrobić...I w końcu ten moment nastąpił. Teraz zadaję sobie pytanie - dlaczego tak długo zwlekałam? Prawdziwa gratka dla koneserów kalafiora:-) Zapraszam na prawdziwą ucztę smaku!

Sok agrestowy i porzeczkowy z sokownika

Sok agrestowy i porzeczkowy z sokownika

Soki z owoców sezonowych od zawsze były u nas w domu. Babcia miała sad i mnóstwo darów lata było przerabianych w ten sposób. Soki z czarnej porzeczki to całe moje dzieciństwo. Wracam do korzeni. Od zeszłego roku i ja uruchomiłam swój sokownik i zamykam lato w butelkach. Dziś zrobiłam 2 soki: z agrestu z dodatkiem jabłka i z czerwonej porzeczki. Są źródłem witaminy C i potasu. Dzieci je uwielbiają. A ja mam wielką satysfakcję, że z mojej spiżarni ubywa co chwilę kolejna buteleczka:-) 

Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa koi pragnienie, orzeźwia niesamowicie, wybornie smakuje i jak wygląda... 
W sumie nawet nie wiem dlaczego wcześniej jej nie wrzuciłam. Teraz latem to napój niemalże codzienny. Zwłaszcza gdy mamy sezon ogórkowy, korzystajmy z tego.
Wasze zdrowie!

Naleśniki ze szparagami, szynką i pieczonymi pomidorkami

Naleśniki ze szparagami, szynką i pieczonymi pomidorkami.

Po urlopie wracam do Was z szybkim daniem, którym są naleśniki ze szparagami, szynką i pieczonymi pomidorkami. Miałam w lodówce jeszcze zielone szparagi i pomyślałam, że wykorzystam je jako nadzienie. To już na pewno ostatnie sztuki i przyjdzie nam na nie poczekać do przyszłego sezonu. Jaka szkoda... Gdyby jednak okazało się, że mamy ich nadmiar to polecam również sałatkę z krewetkami:-)

Szparagi z łososiem wędzonym


Szparagi z łososiem wędzonym

Szparagi z łososiem wędzonym na przystawkę podałam kiedyś na rocznicę ślubu. Z przepysznym sosem musztardowo - miodowym była hitem wieczoru. Powtarzam ją dość często w sezonie letnim. Mówię Wam - niebo w gębie:-).  
Czyżby to były ostatnie szparagi tego roku? Mam nadzieję, że jeszcze nie...

Viticulture, Passiamo i Panzanella na włoski wieczór


Viticulture, Passiamo i Panzanella na włoski wieczór.

Odziedziczyłam winnicę na wzgórzu w Toskanii i zamierzam sprawić, że będzie ona najlepszą we Włoszech... Do dyspozycji mam trójkę pracowników. Muszę obsadzić wzgórze najlepszymi szczepami winorośli, rozbudować winnicę i realizować zamówienia na wina. Zanim jednak zacznę zarabiać, muszę poznać cały proces produkcji:-)
Prawda, że kuszące? Żeby zrealizować swój plan wystarczy zaprosić do zabawy rodzinę i przyjaciół.
Dzięki planszowej grze Viticulture marzenia się spełniają. 

Gra przenosi nas do słonecznej Italii, a doznanie to zdecydowanie wzmacniają prawdziwie włoskie wino Passiamo i idealna do rozgrywki sałatka Panzanella.

Ciasto jogurtowe z truskawkami


Ciasto jogurtowe z truskawkami piekłam już niejednokrotnie. Praktycznie w sezonie truskawkowym jest u mnie obowiązkowym punktem. Z tą różnicą, że dotychczas ciasto jogurtowe z truskawkami piekłam z dodatkiem masła, a tym razem użyłam oleju. Ta zamiana wg mnie wyszła ciastu na dobre. Jest bardzo delikatne, wilgotne i znika w bardzo szybkim tempie:-) Ale to na pewno nie jest zasługa oleju, bo z tamtym było podobnie:-)
Oczywiście truskawki można zastąpić innymi sezonowymi owocami. 

Chleb litewski z kminkiem


Chleb litewski z kminkiem to jeden z moich faworytów (znaleziony u Komarki).
Po raz pierwszy upiekłam go na spotkanie z przyjaciółmi podczas wieczoru rosyjskiego. Miał ogromne powodzenie. Wszedł już na stałe do mojego repertuaru chlebowego.Dlatego zaproponowałam go również Amber do naszej wirtualnej piekarni. I bardzo się cieszę, że w końcu się udało i oto pieczemy go w naszym zaszczytnym gronie:-)Lista poniżej.

Sałatka ze szparagów, krewetek i ogórka z sosem kaparowym


Dokładnie dzisiaj mój blog obchodzi 8 urodziny. Z tej okazji zapraszam na wyśmienitą sałatkę Donny Hay. Kiedyś zauroczyła mnie u Kamili i odtąd w sezonie szparagowym popełniam ją kilkakrotnie. Jest tak wyjątkowa, że na szczególne okazje będzie idealna. Pobudza kubki smakowe, że chce się krzyczeć - wow!!!
I pozostaje  z nami uczucie kulinarnego spełnienia:-)
Zapraszam!

Lemoniada z rabarbarem


Rabarbar jest wizytówką maja.
Króluje u mnie w  cieście drożdżowym, kompocie,
 a dzisiaj  w lemoniadzie.
Bardzo orzeźwiający napój, ugasi największe pragnienie:-)
Kompot kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami u babci -
 pity codziennie z sezonowymi owocami.
Dziś częściej robię lemoniady. 
Są zdecydowanie mniej słodkie:-)

Focaccia na zakwasie


Focaccię na zakwasie piekłam po raz pierwszy. 
Dzięki Amber, pojawiła się w naszej piekarni w odpowiednim czasie.  
Fajnie się wpasowuje w nadchodzący okres spędzania wieczorów w ogrodzie czy na balkonie.
Zdecydowanie do powtórzenia przy wielu okazjach.
Copyright © zacisze kuchenne