Inlagd sill - szwedzkie śledzie



Śledzie, jak zapewne wiecie, to ja mogę jeść na śniadanie, obiad, deser i kolację.
Tak samo moja córka. Pamiętam, że jak chodziła do przedszkola i na obiad serwowali śledzie właśnie, jako jedyna z grupy  je jadła. Normalka:-) Te smakują zupełnie jak te z Ikei. Znacie? Lubicie? Jeśli tak, to zapraszam! Przepis znalazłam u Lo i za nią podaję recepturę:-) Pycha! 

Pierogi z burakiem, gorgonzolą i włoskimi orzechami



Zrobione przy okazji. Przy okazji robienia ruskich pierogów i przy okazji zagospodarowania buraków z barszczyku:-) Bardzo oryginalne w smaku.
Fajna alternatywa podania pierogów na Wigilię. Polecam!
A tak poza tym jestem ciągle w proszku z przygotowaniami świątecznymi...

Chleb dyniowy


Nie byłam pewna, czy  uda mi się dołączyć do grudniowej piekarni Amber.
Cieszę się, że dałam radę, bo chlebek jest bardzo ciekawy
 i pasuje na ten świąteczny czas.
Oprócz walorów wizualnych ma również smakowe
i zachęcam do jego upieczenia.
Naprawdę warto!
Aż trudno uwierzyć, że to już dwunaste i ostatnie spotkanie w tym roku.
Zyczę nam, aby kolejny rok był tak samo ekscytujący w wypiekach,
aby Amber nadal się chciało prowadzić akcję
i do kolejnego "spotkania":-)

Ciasto dyniowe


W sumie to ciasto jest prawie identyczne z marchewkowym (klik). 
Zamieniłam tylko marchewkę na dynię.
I smakowo również przypomina tamto. 
Jest równie pyszne:-)
Świetnie się nada na ten świąteczny czas, 
bo jest w smaku takie "piernikowe".

Ryba z jarmużem pod beszamelem


Gorące, rozgrzewające zupy i przeróżne zapiekanki  królują jesienią w mojej kuchni.
Zresztą pewnie nie tylko u mnie;-) Taki mamy czas.
Dzisiaj proponuję Wam rybę ułożoną na jarmużu i zapieczoną pod warstwą kremowego beszamelu.
Trochę inny i bardziej przystępny sposób przemycenia sezonowego "zielska". 
Większość na hasło jarmuż dostaje dziwnych drgawek. 
Zupełnie nie wiem dlaczego. 
Zacznijmy go oswajać, bo wart jest tego:-)

Pasta z ciecierzycy i dyni z olejem lnianym

Wpis powstał w ramach współpracy partnerskiej


Jesienny okres nastał i takie smarowidło do pieczywa (nachosów z tortilli czy podpiekanych kawałków pity) sprawdzi się idealnie na dłuuuugie wieczory. Często szukamy zdrowych przegryzek. Mam nadzieję, że moja propozycja Wam posmakuje:-)
Tym razem wykorzystałam olej lniany, który otrzymałam w ramach współpracy z firmą indiacosmetics.pl.
Olej tłoczony jest na zimno (nierafinowany) z najwyższej jakości nasion lnu.  Stanowi doskonały dodatek do posiłków – wspaniale podkreśla smak m. in. sałatek, dressingów, pieczywa, tostów, makaronów czy surowych, gotowanych lub pieczonych warzyw.  Na tle innych olejów wyróżnia się wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega3 i omega 6.  Jest bogaty w witaminę E.  Doskonale sprawdza się również  jako olej kosmetyczny – ponieważ idealnie nawilża oraz pielęgnuje skórę i włosy.

Chipsy ziemniaczane z pesto jarmużowym na bazie oleju z ostropestu

Wpis powstał w ramach współpracy partnerskiej 


W ramach współpracy z firmą indiacosmetics.pl chciałam zaprezentować Wam ten oto olej z ostropestu, który wykorzystałam do przygotowania mojej jesiennej przekąski. 
Naturalne oleje roślinne mają często bardzo dobry wpływ na nasz organizm. Można je stosować profilaktycznie w formie doustnej(maksymalnie 2 łyżeczki dziennie), zapobiegawczo i wspomagająco.
Olej z ostropestu tłoczony jest na zimno z najwyższej jakości nasion ostropestu. Stanowi doskonały dodatek do posiłków – wspaniale podkreśla smak m. in. sałatek, dressingów, majonezów i past. Na tle innych olejów wyróżnia się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie omega 6 i omega 9.  Zawiera cenne substancje lecznicze sylimarynę i fitosterole. Dzięki temu oczyszcza wątrobę z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii oraz skutecznie ją chroni. Wykazuje silne działanie antynowotworowe, obniża poziom szkodliwego cholesterolu. Jest bogaty w witaminy (E, K, C), garbniki i sole mineralne

Fasola z karczochami


Fasolę najczęściej jadamy przygotowaną po bretońsku lub w zupie.
Zwłaszcza teraz jesienią mam zapotrzebowanie na tego typu dania.
Gdy zobaczyłam zdjęcie fasoli z karczochami to język mi uciekał...
I w sumie nic dziwnego, bo naprawdę jest wyjątkowa i pyszna:-)
Przepis Nigela Slatera z książki "Jedz".

Bagietki z zimną fermentacją



Kolejne wyzwanie w wirtualnej piekarni:-)
Tym razem piekliśmy bagietki na zakwasie.
Każdy w domu był ciekawy efektu końcowego.
Wyszły bardzo smaczne i ku uciesze domowników znikały z prędkością światła.
Dziękuję Amber za zaproszenie.

Grzanki z borowikami


To już ostatnie tegoroczne prawdziwki, choć kilka porcji jeszcze zamroziłam.
Tym razem usmażone zaserwowałam na grzankach. Pycha!
Tak prosto przyrządzone, a smakują jak  przystawka z najlepszej knajpy...

Carpaccio z borowików


W tym roku jest taki urodzaj grzybów, jaki nie zdarzył się dawno...
Niestety na grzybobraniu nie trafiły mi się prawdziwki, a same podgrzybki.
Jednak wspaniały darczyńca uszczęśliwił mnie koszem przecudnych borowików.
I tak oto powstało to smakowite carpaccio, które jest ucztą dla podniebienia. 
Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to zachęcam!
"Niebo w gębie" - to za mało powiedziane:-)

Czekoladowa babka na zakwasie


Babka czy chleb? 
Pytałam siebie po zaproszeniu Amber do październikowej piekarni.
Musiałam się o tym przekonać piekąc. Innego wyjścia nie było. 
I co? Babka, ale taka bardzo wytrawna od gorzkiej czekolady i kakao. 
Idealna na weekendowe śniadanie.
Dla mnie świetna:-)
Copyright © zacisze kuchenne