SAŁATKA TAJSKA Z MANGO

Sałatka tajska z mango

Orzeźwiająca i pikantna sałatka 


Sałatka tajska z mango ( Yum Ma Muang) często występuje w menu tajskich knajp. Jest orzeźwiająca i bardzo smaczna. Nuty słodkie złamane są kwaśnym i ostrym smakiem. 

Ostatnio zostało mi, po przygotowaniu sushi, dużo mango i postanowiłam zużyć go właśnie do tej sałatki, którą Wam gorąco polecam.

Przepis zaczerpnięty z różnych źródeł i zmodyfikowany przeze mnie.

Składniki na sałatkę tajską z mango:

  • 1 mango

  • 1 papryka czerwona

  • 1 marchewka

  • 1/2 czerwonej cebuli

  • 1/2  papryczki chili

  • 2 łyżeczki sosu rybnego

  •  2 łyżeczki soku z limonki

  • 2 łyżeczki cukru brązowego

  • skórka starta z połowy limonki

  • świeża kolendra lub natka pietruszki

  • garść prażonych orzechów nerkowca

Przygotowanie sałatki tajskiej z mango:

Mango, paprykę i marchewkę obrać i pokroić w  zapałki. Dodać cebulę pokrojoną w piórka i papryczkę chilli w drobną kostkę. Z sosu rybnego, soku z limonki i cukru przygotować sos. Wymieszać z pokrojonymi składnikami. Posypać posiekaną kolendrą lub natką i posiekanymi uprażonymi orzeszkami. Na koniec dodać startą skórkę z limonki.



Komentarze

  1. Super pomysł na dzisiejszą kolację, zwłaszcza, że mam w domu wszystkie składniki

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie połączenia smakowe to wręcz gwarancja pysznego posiłku! Kompozycja składników brzmi na naprawdę przemyślaną, więc kusi by spróbować, co uda się wyczarować z nich, we własnej kuchni wg podanej receptury. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne kolory. Rozjaśnią każdy smutny i szary dzień.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne