RISOTTO Z TRUFLAMI I BOCZNIAKAMI

Risotto z truflami i boczniakami 

Najlepsze grzybowe risotto 


Risotto z truflami i boczniakami, to bardzo pyszna propozycja na obiad czy kolację. Na pewno posmakuje zwolennikom grzybów. Uwielbiam takie smaki i zachęcam do eksperymentowania z różnymi gatunkami grzybów.

Składniki:

  • 250 g ryżu Arborio
  • 400 g - 500 g boczniaków 
  • 4 łyżki masła truflowego
  • 1 cebula
  • 80 ml wina białego wytrawnego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • parmezan w kawałku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Na 2 łyżkach masła truflowego podsmażyć posiekaną cebulę  do zeszklenia, posolić. Wsypać ryż, chwilę smażyć, aż będzie szklisty. Wlać wino, odparować. Porcjami dolewać bulion, do wchłonięcia każdej wlanej porcji. Zamieszać od czasu do czasu. Gotować około 15 -20 minut, licząc czas od początku. Na osobnej patelni rozpuścić 2 łyżki masła truflowego. Wrzucić pokrojone boczniaki (najpierw trzonki, a chwilę później kapelusze) Doprawić sola i pieprzem. Zrumienić.  Na koniec, gdy ryż jest już al dente wsypać boczniaki i  trochę sera, doprawić solą i pieprzem.  Posypać startym serem i posiekaną natką pietruszki.



Komentarze

  1. Uwielbiam takie jedzonko. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie robiłam tej potrawy. Wersja z truflami brzmi smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowicie musi pachnieć i smakować to risotto z truflami i boczniakami. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniamm. To z pewnością przepis, który muszę wypróbować. Dziękuję 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapowiada się smacznie. To świetna propozycja dla osób którzy uwielbiają trufle.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne