LASAGNE BOLOGNESE

Lasagne bolognese

Lasagne z mięsem mielonym 


Lasagne bolognese w naszym domu jest robione od lat. Jeszcze pamiętam jak moja mama robiła ciasto makaronowe do niej... Ja już się tak nie bawię. Wykorzystuję gotowe płaty do lasagne. Jest trochę roboty przy jej zrobieniu, ale smak wynagradza ten  włożony wkład:-) Jest bardzo lubiana przez dużych i małych, co ułatwia zaspokojenie gustów smakowych wszystkich domowników. Na blogu mam jeszcze przepisy na wersje wegetariańskie: ze szpinakiem oraz jesienną  z bakłażanem i dynią.

Lasagna bolognese - Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu lasagne
  •  mleko do podlania makaronu (około 500 ml)
  • 1 łyżka oleju 
  • bułka tarta
  • ser w kawałku (najlepiej mieszany mozarella i edamski lub gouda)

 sos bolognese:

  • 80 dkg mięsa mielonego wołowo - wieprzowego (lub samego wołowego)
  • 700 g passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy lub oleju (jeśli  z mięsem wieprzowym, to pominąć)
  • zioła (u mnie oregano, majeranek, bazylia, papryka słodka )
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina cukru

sos beszamelowy:

  • 4 -5 łyżek masła
  • 4 - 5 łyżek mąki (mąki tyle samo co masła)
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 500 ml mleka lub więcej do podlania
  • sól  i gałka muszkatołowa do smaku (u mnie bez gałki)

Lasagne bolognese - Przepis:

Przygotować sos bolognese. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Jeśli jest mięso wieprzowe, to można olej pominąć. wrzucić mięso mielone. Przesmażyć chwilę aż zmieni kolor. Dodać zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i pozostałe zioła. Wlać passatę pomidorową. Podlać wodą i dusić kilka minut wszystko. Dodać odrobinę cukru i resztę przypraw, aby doprawić do smaku. Sos powinien być rzadszy, aby makaron chłonął go.

Przygotować sos beszamelowy. Masło roztopić, dodać mąkę. Kiedy połączy się dobrze, nie można dopuścić do przyrumienienia, wlewamy małymi porcjami mleko, za każdym razem dobrze rozprowadzając do całkowitego połączenia się składników. Na samym końcu dodajemy bulion, również dozując go porcjami. Jeśli będzie zbyt gęsty sos, to należy dolać więcej mleka. Doprawić solą i ewentualnie gałką muszkatołową. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

Blachę z piekarnika wysmarować olejem. Ułożyć pierwszą warstwę płatów makaronu. Wszystko podlać mlekiem. Wyłożyć połowę sosu mięsnego. Na to znowu płaty makaronu podlane mlekiem i tym razem połowę sosu beszamelowego. Powtórzyć obie warstwy.  Na górny sos beszamelowy zetrzeć sery i posypać całość bułką tartą. Zapiekać 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stop. C.



Komentarze

  1. Nigdy nie odważyłam się robić własnego ciasta makaronowego, ale gotowe płaty też świetnie się sprawdzają. Twoje przepisy zawsze wychodzą rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lasagne to pyszny klasyk. Chyba czas wypróbować również te wegetariańskie przepisy, szczególnie ze szpinakiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne jedzonko. Uwielbiam takowe.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno robiłam tej potrawy. Uwielbiamy ją.

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę w końcu ją zrobić. Chodzi za mną od miesięcy ta potrawa.

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja mama też robiła lasagne od podstaw, ale gotowe płaty to świetna opcja.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda. Lubię lasagne, ale jeszcze nigdy nie robiłam jej sama.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda naprawdę smakowicie. Uwielbiam lasagne w każdej wersji.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię tą potrawę. W sumie dawno już jej nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne