Sos paprykowy



W zeszłym roku dostałam słoiczek na spróbowanie. Włożyłam go do spiżarki i zapomniałam. Dopiero wiosną mi się przypomniało i zachwycałam się smakiem, smarując  obficie kanapki. Już wtedy postanowiłam, że kiedy nadejdzie sezon, to będę robić zaprawy z sosem paprykowym.
Moja córcia jak spróbowała, to zapowiedziała, że nikomu poza malutkimi wyjątkami, mam nie dawać w prezencie;-) No ale jak nie? Już 3 raz przerabiam i rozdaję lub częstuję;-) Starczy dla wszystkich;-)
Pani Karolino, proszę tacie podziękować!;-)



Składniki:
  • 3 kg papryki czerwonej,
  • 20 dkg papryki chilli świeżej ( ja nie mogłam dostać i dodałam suszonej bez pestek - sztuk 6),
  • 2-3 główki czosnku (dałam 2,5),
  • 0,5 litra oleju,
  • 1,5 szkl. octu,
  • 0,5 kg cukru,
  • 1 mały przecier pomidorowy,
  • sól do smaku,
  • 1 łyżka vegety (dodałam swojej 2 łyżki).
Przygotowanie:
 
Papryki umyć, oczyścić z pestek. Zblendować razem z chilli i czosnkiem lub przecisnąć przez maszynkę. Dodać resztę składników.  Doprawić solą. Gotować około 0,5 h. Wszystko zależy, czy papryki są bardziej soczyste czy mniej. Za drugim razem, po zaprawieniu w słoiki miałam sporo wody na dnie słoiczków. Dlatego należało dłużej pogotować, aby to odparować. Gorący sos rozlać do wyparzonych słoików. Pasteryzować koło 10 minut.
Podawać do kanapek, pieczonych mięs, jako dip do warzyw i grissini.


 
Dodaję przepis do akcji:
 
Warzywa psiankowate 2014

Komentarze

  1. Dobry pomysł z tym sosem, a jaki ma kolor... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja w tym roku po raz pierwszy zrobiłam dżem paprykowy do marynowania mięs i do burgerów ale sos też mnie kusi:-) zwłaszcza gdy patrzę na Twój:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sosik ideał! Może się załapiemy jak na pomidorki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki sosik to jest idealny na kanapki. Przydał się wiosną nie ważne że tak długo czekał. Pysznie wygląda twój

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny:) ale on musi smakować:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Musi być wspaniały. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie lubie papryki...ale wyprobowalam te pieczona z pomidorami i serem , a ten soso tez kusi...:) Chyba przekonujesz mnie do papryki ! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. a z takim domowym sosem paprykowym się jeszcze nie spotkałyśmy :) zapisujemy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale superowy ten sos paprykowy :) Jeszcze nigdy nie słyszałam o nim. Chyba się skuszę i zrobię go:)
    Zapraszam w wolnej chwili do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super sosik, w zeszłym roku zrobiłam go bardzo dużo a w tym będę robiła także. Świetnie nadaje się na kanapki ale jest obłędny do pizzy albo zapiekane.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne