Śledzie po szwedzku z musztardą


Po Andrzejkach już spokojnie można zacząć świąteczne przygotowania. Ponieważ śledzie lubię chyba każde, mogę je jeść o każdej porze dnia, więc myślę, że to od nich powinnam zacząć:-)
Proponuję po szwedzku, żeby wrzucić je przy okazji do akcji Mopsa "kuchnia skandynawska". Udało mi się ostatnim rzutem na taśmę, bo dzisiejszy dzień był pod znakiem zespołu dnia drugiego i dopiero późnym wieczorem jako tako funkcjonuję:-)




Składniki:
  • 500g śledzi matjasów,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka białego octu winnego,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki musztardy francuskiej z gorczycą,
  • pęczek koperku,
  • 1 łyżeczka cukru (można dodać więcej lub mniej).
Przygotowanie:
Śledzie wymoczyć w wodzie około 1h. Odcedzić i pokroić na kawałki. Posiekać cebulę, sparzyć wrzątkiem. Wymieszać majonez, musztardę, cukier, oliwę i ocet. Dodać posiekany koperek i cebulę. Polać sosem śledzie i wszystko dokładnie wymieszać
Smacznego!




Kuchnia skandynawska 2014

zBLOGowani.pl

Komentarze

  1. Ślinka mi cieknie na ich widok. Piękne zdjęcia Marzenko :) Wyczuwam klimat Świąt <3

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne zdjęcia,:) lubię śledzie więc aż mi się ręka wyciąga po jedną porcję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Klasyczne połączenie dla śledzi i jakie pyszne i ładne :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne!
    Uwielbiam skandynawskie przepisy na śledzie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, doskonały przepis na śledzie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne zdjęcia! A te śledzie po szwedzku akurat lubię!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też bardzo lubię śledzie. W ostatnich WO ekstra jest kilka fajnych przepisów. Na pewno je wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Śledzia w musztardzie jadłam i był pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż mi ślinka pociekła! mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie podane! Dobrym śledziem nigdy nie pogardzę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Sledzie zawsze !..a Twoje na dodatek przepieknie pokazane :). Piekne zdjecia !!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam śledzie wszelakie, nad Twoimi długo bym sie zastanawiała przed pierwszym kęsem, bo nie chciałabym zburzyć pięknej dekoracji i sposobu podania. Zdjecia mistrzowskie, przepis bardzo chwytliwy, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ klimatycznie się zrobiło ! Znalazłam staropolski przepis na śledzie korzenne, jednak te po szwedzku też chętnie wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Marzenko pycha!! Miałam jutro robić śledzie w podobnym stylu ale Twoje zapowiadają się tak smacznie że skorzystam z Twojego przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja też chyba każde śledzie lubię, przynajmniej nie pamiętam takich,
    które mi nie smakowały, a w musztardzie to jedne z ulubionych.
    Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetne połączenie, wyglądają pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. pięknie podana a zdjecia wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  18. Doskonały przepis i tak pięknie je podałaś, mistrzostwo po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyglądają cudnie, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo fajny przepis, do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Sledzie też bardzo lubię, nawet mi nie przeszkadza, jesli wymiesza się je z majonezem. Kupię wszsytko :D

    Pozdrawiamy serdecznie/
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  22. Robiłam je kiedyś. Są bardzo smaczne. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji. Dzisiaj w końcu powinno pojawić się jej podsumowanie. Zapraszam do innych moich akcji ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne