Czebureki z mięsem

Czebureki - pierogi smażone, wywodzą się z kuchni tatarskiej, ale zostały zaadoptowane przez wiele nacji. Pamiętam je z pobytu na Ukrainie. Zajadaliśmy się nimi z wielkim apetytem. Również tradycja ich robienia jest szerzona w Polsce, na Podlasiu. 

Ogromnym plusem ich przygotowania jest fakt, że wystarczy jeden lub dwa na osobę. Więcej nikt nie jest w stanie zjeść... To znacznie poprawia procedurę ich zrobienia. Nie trzeba lepić ogromnej ilości pierogów, co w przypadku mojej rodziny jest oczywiste;-) Warto  je zrobić. Mam nadzieję, że również Wam przypadną do gustu.


 Przepis zaczerpnięty ze strony konkursowej Basi, w którym brałam udział.

Składniki:

 ciasto:

  • 500 g mąki pszennej  typ 500 (u mnie poznańska),
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 250 ml gorącej wody,
  • 1 łyżeczka soli,

farsz:

  • 200 g mielonej wołowiny,
  • 200 g mielonej wieprzowiny,
  • 1 cebula posiekana,
  • pęczek szczypiorku posiekany,
  • sól, pieprz do smaku,
  • woda (opcjonalnie do rozluźnienia mięsa),

+ olej do smażenia

Przygotowanie:

Z podanych składników wyrobić ciasto (ja robię zawsze w mikserze z hakiem). Odstawić na chwilę. Połączyć wszystkie składniki farszu, doprawić. Ewentualnie podlać odrobiną wody. Dobrze wyrobić.  Ciasto podzielić na około 15 części. Z każdej formować kuleczki i następnie je rozwałkowywać na okręgi o średnicy 15 cm. Kłaść na połówce farsz i zlepiać w pieroga. Można se pomóc dociskając widelcem. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Można smażyć w dwojaki sposób: na głębokim tłuszczu lub płytkim z dwóch stron. Podawać z ulubionym sosem (u nas był to sos z połączenia jogurtu naturalnego ze śmietaną, doprawiony solą i czosnkiem).

Komentarze

  1. Mmmm, musi być pyszne! Zapisuję sobie i będę próbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszności :) Narobiłaś mi smaka bo uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealnie chrupiące i niesamowicie pyyyszne:) Te pierogi, a właściwie czebureki, są rewelacyjne i najważniejsze, że dosłownie wszystkim smakują:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają obłędnie, mogłabym jeść wprost z ekranu. Swoją drogą bardzo ciekawy przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Rodzice lubią to danie, więc polecę im przepis.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne