TARTA BEZGLUTENOWA Z KREMEM KOKOSOWYM Z AWOKADO, MATCHA I LIMONKĄ

 

Tarta bezglutenowa z kremem kokosowym z awokado, matcha i limonką to moja propozycja na deser wiosenny. Mam nadzieję, że taki pomysł świąteczny przypadnie Wam do gustu, choć smak jest dość specyficzny przez zawartość zielonej herbaty.  Kolor zielony pięknie się prezentuje, limonkowy smak orzeźwia, a konsystencja kremowa rozpływa się w ustach. Dla mnie rewelacja!


Inspirację zaczerpnęłam od Sarah. Tu po moich zmianach.
Składniki:
spód:
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 jajko
krem:
  • 0,5 szkl. śmietanki kokosowej (śmietanki tylko z puszkowanego pełnotłustego mleka kokosowego), schłodzonej przez co najmniej dwie godziny 
  • 2 dojrzałe awokado
  • ⅓ szklanki syropu klonowego
  • ⅓ szklanki soku z limonki (z 2-3 limonek) 
  • skórka ze startej limonki
  • 1 łyżka proszku matcha
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli 
+ kakao, orzechy, czekolada i wiórki kokosowe do dekoracji

Przygotowanie:

Czekoladę podgrzewać z masłem na kąpieli wodnej do rozpuszczenia. Dodać kakao. Gdy masa nie jest gorąca dodać jajko i wymieszać rózgą. Wylać na formy do tart (moje były 4 małe o średnicy około 10 cm). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stop. C.  Zapiekać 10 minut.
Dodać wszystkie składniki kremu do blendera o dużej mocy lub robota kuchennego i zmiksować na puree, aż będzie całkowicie gładki. Krem wyłożyć na upieczone spody i schłodzić przez co najmniej 2 godziny w lodówce. Udekorować sypkim kakao, wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami i czekoladą. 
Uwaga:
*Zamiast 4 małych foremek do tarty można użyć jedną dużą.
*Krem od razu po zrobieniu był gorzkawy (od macha lub limonek), jednak po schłodzeniu gorycz zupełnie zniknęła.





Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne