SER Z JOGURTU LABNEH

 

Ser z jogurtu labneh to tak naprawdę odcedzony jogurt. Konsystencją przypomina twarożek. Im dłużej ścieka tym jest twardszy. Możemy go doprawić dowolnie ulubionymi przyprawami czy zamarynować w oliwie. Naprawdę możliwości jego wykorzystania jest mnóstwo.
W naszym domu twarożki smakowe mają duże wzięcie. Labneh ma bardzo delikatny smak i dzieci go uwielbiają. 



Składniki:
  • 2 duże gęste jogurty po 400 g (użyłam greckiego)
  • 1 łyżeczka soli
  • świeże lub suszone zioła
  • oliwa
Przygotowanie:

Jogurty wymieszać z solą. Durszlak wyłożyć gazą metrową lub pieluszką tetrową. Na gazę wylać jogurt. Zawinąć i złapać na górze gumką recepturką. Durszlak przełożyć do miski i całość włożyć do lodówki na około 24 h lub dłużej - do 3 dni (w zależności jaką konsystencję chcemy uzyskać). Co kilka godzin odciskać serek. Dodać zioła wg uznania do twarożku. Można również robić malutkie kuleczki i obtaczać w suszonych ziołach. Zalać je oliwą, którą potem możemy wykorzystać do sosów.






Komentarze

  1. Już tyle razy sobie obiecywałam ze zrobię taki serek i ciagle jakoś nie zrobiłam. Ale jak widzę twój to wiem że to był duży błąd.

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepszy ser i zarazem najprostszy do zrobienia. Nauczyłam się go przygotowywać w Arabii Saudyjskiej, chociaż tam był dostępny w każdym sklepie spożywczym

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubimy i często mam labneh cały czas w lodówce. Twój wygląda bardzo pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja sery uwielbiam i taka ze mnie kucharka, że o labneh nie słyszałam.
    No nie jestem światowa.
    Nie wiedziałam, że można go zrobić samemu.
    Więc spróbuję :-)
    Dla mnie idealny :-)
    Irena - Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest idealny przepis dla mnie! Uwielbiam twaróg, a w Hiszpanii niestety kupić nie mogę. Wszystkie te produkty seropodobne nie bardzo mi smakują. Własny twaróg będę robić 🙂 Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ja uwielbiam te wszystkie blog kulinarne :) ile to ja się dowiem i naucze nowych pyszności i smakykow. Taki twarożek z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam taki i jest mega smaczny! Fajne jest to, że można jego smak urozmaicić wedle własnego smaku różnymi dodatkami.

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj robię taki, robię i szczerze też wszystkim polecam, bo jest przepyszny! O niebo lepszy niż kupny.

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam go już kiedyś - pyszny był :) Obłędnie wygląda na Twoich zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepysznie, na pewno rozpływa się w ustach ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne