SZASZŁYKI DROBIOWE NADZIEWANE PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO

 


Szaszłyki drobiowe nadziewane pesto z czosnku niedźwiedziego,  to moja propozycja na grilla. Zaczyna nam się sezon na spotkania z przyjaciółmi i rodziną, gdzie na pewno niejednokrotnie będziemy przygotowywać posiłki w plenerze.  Te oto ślimaczki z kurczaka na pewno urozmaicą stół biesiadny i będą atrakcją dla każdego smakosza:-) 
Wiele propozycji na dania grillowe z drobiu i innego rodzaju mięs możecie znaleźć na stronie przepisy.pl. Warto sięgnąć do sprawdzonych receptur:-)


Składniki:

pesto z czosnku niedźwiedziego:
  • pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 1/3 szkl. oliwy lub oleju tłoczonego na zimno
  • sól do smaku
szaszłyki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • sól, pieprz
  • pesto z czosnku niedźwiedziego
  • olej do smarowania
+warzywa grillowane (u mnie marchewki i szparagi zielone)


Przygotowanie:

Liście czosnku niedźwiedziego umyć, osuszyć. Zalać oliwą lub olejem, posolić i zmiksować blenderem. W razie gdy jest za gęsty dolać więcej oleju. 
Mięso z kurczaka umyć, poodcinać żyłki, tłuszcz i chrząstki. Poporcjować na cieńsze filety, przykryć folią i rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Każdy filet posmarować pesto. Zwinąć w roladki i pociąć w plastry dwucentymetrowe. Ułożone na płasko wyglądają jak ślimaczki. W ten sposób nabijać na szpadki do szaszłyków. Gotowe szaszłyki posmarować pędzelkiem olejem, ułożyć na tackach i piec na grillu. Podawać z grillowanymi warzywami.



Komentarze

  1. Uwielbiam szaszłyki, a te wyglądają wprost przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki szaszłyk z warzywami to bym zjadła już teraz. Smakowite połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój mąż uwielbia takie szaszłyki. Zajada je z przyjemnością.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię szaszłyki, bez względu na to czy to z mięsa drobiowego czy wieprzowego. Bardzo fajny pomysł z dodaniem pesto

    OdpowiedzUsuń
  5. Szaszłyki wyjątkowe i pięknie podane.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne