SZPARAGI ZAPIEKANE NA PŁATACH LASAGNE

 

Szparagi zapiekane na płatach lasagne to proste i genialne w smaku danie. Kawałki ciasta makaronowego potraktowane są jak spody do pizzy:-) Naprawdę gorąco polecam. Oczywiście możemy kombinować z górą jak tylko chcemy. Prawda, że wyglądają cudnie? ;-)


Inspiracja z książki " Mistrzowie makaronu" - autor Marc Vetri.

Składniki:
ciasto makaronowe:
  • 205 g mąki chlebowej
  • 90 g mąki pełnoziarnistej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka wody
+ szparagi zielone, ser wędzony i parmezan

Przygotowanie:

Wymieszać obie mąki, dodawać po jednym jajku, wlać oliwę i wodę. Wyrabiać do połączenia składników. Odstawić ciasto na min. 30 minut. Ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 10 cm. Gotować w słonej wodzie  około 10-20 sekund. Wyjąć i osuszyć. Nałożyć na płaty kawałki sera wędzonego, szparagi okrojone obieraczką do warzyw i jeszcze posypać kawałkami sera wędzonego i parmezanu. Zapiekać w 220 stop. C około 5-6 minut do zrumienienia. Podawać z ulubioną sałatą.




Komentarze

  1. GNie wpadłabym na to, że można w ten sposób przygotować szparagi. To po prostu musi btć pyszne

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne