TRUSKAWKI Z RABARBAREM POD MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ

 

Truskawki z rabarbarem pod migdałową kruszonką - to doskonały deser na upalne dni. Naprawdę niewiele czasu trwa przygotowanie i można go szybciutko zrobić np. gdy nas niespodziewani goście  odwiedzą lub po prostu najdzie nas ochota na małe co nieco. 
Takie małe porcyjki przygotowane dla każdego osobno mają swój urok i bardzo lubię tak zaskakiwać rodzinkę. Odrobina przyjemności podana w małej miseczce złamie każdego;-)

Składniki:

  • truskawki (po kilka na każdą miseczkę)
  • rabarbar (2-3 łodygi)
  • 1- 2 łyżeczki ksylitolu lub cukru trzcinowego (można pominąć)

kruszonka:

  • 50 g masła + do wysmarowania foremek
  • 50 g mąki owsianej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 30-50 g cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Masło roztopić, dodać mąkę owsianą,  mielone migdały i cukier - wyrobić kruszonkę. Ja zazwyczaj wrzucam wszystko do miski z przykrywką i potrząsam energicznie. 

Truskawki i rabarbar pokroić na drobno. Dodać ksylitol lub cukier. Można pominąć. Do naczynek wysmarowanych masłem włożyć owoce. Posypać kruszonką. zapiekać w 180 stop. C do zrumienienia (maksymalnie 20 minut). Można podać z gałką lodów lub jogurtem naturalnym.

Z tej porcji wychodzi kruszonki więcej. Można ją zostawić na kolejny deser. 






Komentarze

  1. Bardzo lubię takie desery, pewnie dzisiaj zrobię, bo mam wszystkie składniki, a wygląda super apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnia, dobrze, że rozpoczął się sezon na truskawki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ to musi być pyszne. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie pyszności że aż mi się zachciało.

    OdpowiedzUsuń
  5. Klasyka zawsze na czasie. Często i u mnie w sezonie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne