GRILLOWANE LUZOWANE UDKA KURCZAKA MACEROWANE W JOGURTOWEJ MARYNACIE

 

Grillowane luzowane udka kurczaka wcześniej zamacerowałam w pikantnej, jogurtowej marynacie. Dzięki temu mięso było bardzo soczyste. Pomysł na ich podanie wpadł mi do głowy w ostatniej chwili, dlatego pomyślałam, aby je wrzucić do pojemników próżniowych FoodSaver Fresh, w których jest możliwość szybkiego marynowania trwająca 12 minut. Byłam w totalnym szoku, gdyż faktycznie ten czas w zupełności wystarczył, aby mięso przeszło przyprawami i nabrało odpowiedniego aromatu. Nikt mi nie uwierzył, że tak krótko je przygotowywałam. Czyli nawet jeśli mamy nalot niespodziewanych gości, to jesteśmy w stanie, w niespełna 15 minut, zamacerować mięsiwa na grilla.

Zatem zgrzewarka prózniowa FoodSaver, oprócz pomocy w przechowywaniu żywności, robi świetną robotę przy marynowaniu mięs i warzyw. Ta dodatkowa funkcja bardzo ułatwia nam życie w kuchni. Skracamy znacznie  czas przygotowania posiłków, który w dzisiejszych zabieganych czasach jest na wagę złota. 

Do testowania użyłam zgrzewarki próżniowej FoodSaver FFS016X i pojemników  FoodSaver Fresh.



Składniki:
  • 5 podudzi kurczaka 
  • duży jogurt naturalny 400 ml
  • 1 łyżka pasty paprykowej lub papryki słodkiej w proszku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 papryczka chilli
sałata:
  • rukola 
  • ogórek gruntowy 
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • ocet winny
Przygotowanie:
 
Z podudzi kurczaka wyjąć kość. Dodatkowo mięso rozbić tłuczkiem. Do jogurtu dodać paprykę, rozdrobniony czosnek, posiekaną papryczkę chilli bez pestek. Doprawić solą i pieprzem. Mięso włożyć do pojemnika FoodSaver Fresh. Zalać marynatą. Zamknąć szczelnie pojemnik. Podłączyć zgrzewarkę próżniową zgodnie z instrukcją. Pozostawić do zamacerowania na 12 minut. Po tym czasie włożyć mięso skórą do dołu do piekarnika z funkcją grill. Zapiekać w temp. 220 stop. Po około 15 minutach przełożyć udka na drugą stronę, aby skórka się przyrumieniła. 
W tym czasie można przygotować sałatę. Ogórka obrać i pokroić na grubsze plastry, natkę posiekać. Ułożyć na rukoli. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec polać oliwą i skropić odrobiną octu. Mięso podawać z sałatą i ewentualnie z ziemniakami ugotowanymi z wody.


* Wpis powstał w ramach współpracy partnerskiej


Komentarze

  1. Zapowiada się mega smaczny obiad. Też bardzo często marynuję próżniowo, to rewelacyjne rozwiązanie dla zabieganych i zapracowanych

    OdpowiedzUsuń
  2. To idealne jedzonko dla mojego męża.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cóż, wpadła bym na takiego grilla bez chwili wahania.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam kurczaka w jogurcie, a często przewija się w internecie. Kiedyś na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta zgrzewarka próżniowa mnie zaintrygowała.
    Szybko i smacznie.
    Zdjęcia obłędne, chce mi się jeść.
    Super przepis :-)
    Irena - Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  6. Z ogromną przyjemnością zjadłabym taki obiad, uwielbiam takie jedzonko :)
    Sprzęt fajny i jak widać bardzo przydatny.
    Pozdrawiam ciepło, Agenss:)

    OdpowiedzUsuń
  7. O nie wiedziałam że można w ten sposób przygotować mięso. Fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  8. A można je na ruszcie normalnie przygotować? Znaczy na takim zwykłym grillu? Bo wyglądają tak apetycznie, a jeszcze tak mięsa nie piekłam. Jestem ciekawa, czy się tak da? Marynata zapisana i chętnie z niej skorzystam w najbliższym czasie. Sprzęt kochana, jak ta lala- cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że się da:-) Można na grillu upiec lub podsmażyć na patelni grillowej.

      Usuń
  9. Wygląda pysznie, a pomysł z próżniowym marynowaniem świetny. Zapisuję I dziękuję za interesujący pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię marynaty jogurtowe, bo cudownie zmiękczają mięso. Chyba narobiłaś mi apetytu i jutro zamiast obiadu będzie grill. Chociaż przy obecnych upałach to raczej na kolację :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Juz sam tytul dania jest taki, ze zdecydowanie chce sie zjesc! A potem dochodze do zdjec i apetyt jeszcze bardziej rosnie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Faktycznie tępo błyskawicznie :) i przepis bardzo kuszący. Mięsko w marynacie zawsze mi smakuje to przepis zabieram i oczywiście będę robić :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie no teraz to powaliłaś mnie na łopatki, grilla nie zrobię, bo w bloku się raczej nie da, ale na patelni na pewno. Obłędne mięso, wole takie od piersi :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Sezon grillowy u nas w pełni i takie przepisy są u mnie na wagę złota,bo warto coś spróbować innego. Ostatnio staram się uważać na kalorie i stąd Twoja jogurtowa wersja bardzo mi tu pasuje,smacznie,lekko i na pewno pysznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne