KONFITURA Z ARBUZA I CZERWONEJ PORZECZKI

 


Konfitura z arbuza i czerwonej porzeczki jest jedną z najlepszych, jakie do tej pory zrobiłam. Smakuje bardzo egzotycznie i hipnotyzuje kolorem. Jednym słowem - rewelacja! Polecam gorąco taki mix:-) Będzie na bank hitem moich zimowych przetworów. 


Inspirację  znalazłam na blogu Cztery Fajery - konfitura z arbuza.

Składniki:

  • 700 g arbuza (sam miąższ bez pestek)
  • 300 g czerwonej porzeczki
  • 1 dżemix/żelfix (3:1)  lub pektyna
  • 300 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

Kawałki arbuza wymieszać z porzeczkami. Rozgnieść lub zmiksować. Dodać sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. Gotować mieszaninę z dżemixem/żelfixem. Po kilku minutach dodać cukier. Gotować około 5 minut. Wyłączyć, mieszać do momentu jak zniknie piana. Nakładać gorącą konfiturę do wyparzonych słoiczków. Odwrócić do góry dnem na około 5 minut. Można pasteryzować. Ja z reguły nie pasteryzuję przetworów z cukrem.



















Komentarze

  1. Bardzo się cieszę, że Ci zasmakowała. Przetwory z arbuza są stosunkowo mało znane w Polsce, a warto je rozpropagować

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwa ciekawostka, nigdy nie robiłam nic z arbuza. Z porzeczki każdego roku, bo mam własny krzak, który naprawdę obficie owocuje, z 10 litrów owoców corocznie :D Więc bywają albo drzemy, albo galaretki, albo soki. Jutro będzie kolejna tura zrywana, więc może dokupię arbuza i spróbuję :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, jakie dobre jedzonko. Jestem pod wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo dobrze :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne