PODPŁOMYKI Z POMIDORKAMI, KOZIM SEREM I OLIWKAMI

 

Podpłomyki z pomidorkami, mozarellą i oliwkami zrobiłam z ciasta na kefirze, które mi zostało z pierogów. Zawsze tak robiła moja babcia. Wykorzystywała je do ostatniego kawałeczka. Wszyscy czekali na chrupiące placki. Ja dzisiaj robię podpłomyki zero waste z tego, co akurat mam w lodówce. Zachęcam do uruchomienia wyobraźni i zabawy w kuchni. 

Ciasto chowam w pojemniku do lodówki i następnego dnia mam super przekąskę lub obiad - zależy od ilości, które mi zostało.

Składniki:

  • kawałki ciasta pierogowego 
  • rolada kozia
  • pomidorki koktajlowe
  • papryka chili świeża lub w płatkach
  • oliwki czarne
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Ciasto rozwałkować cienko. Ułożyć na nim ser pokrojony w plastrach, połówki pomidorków, oliwki czarne pokrojone, paprykę i posiekane listki bazylii. Doprawić solą, pieprzem i polać oliwą. Zapiekać do zrumienienia w 200 stop. C.

*Ilości składników zależne są od ilości ciasta - wg preferencji



Komentarze

  1. Świetny pomysł na wykorzystanie resztek ciasta pierogowego. Bardzo lubię wszelkiego typu dania z patelni, więc idealnie trafiłaś w mój gust

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie. Pojadłabym sobie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna prosta przekąska, super pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie się zapowiadają. No i trzeba wykorzystywać ciasto. Ja często je zamrażam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne