KAWA Z PIANKĄ IMBIROWĄ I SYROPEM Z KWIATÓW CZARNEGO BZU

Wpis powstał w ramach współpracy partnerskiej 

Kawa z pianką imbirową i syropem z kwiatów czarnego bzu jest idealna jako  jesienny umilacz dnia:-) Napój przyjemnie rozgrzewa i smakuje wybornie. Kwiaty czarnego bzu dodają niezwykłego, świeżego aromatu. Są one dla mnie odkryciem tego roku. W drinkach smakują świetnie, dlatego spróbowałam  użyć ich również do przygotowania tego deseru. To był strzał w dziesiątkę.  Mam nadzieję, że również przypadnie Wam do gustu:-)

Składniki:

  • 1 filiżanka espresso ( u mnie z  kawy  Piazza D’oro Forza)
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 250 ml mleka 3,2 % tł.
  • 1-3 łyżeczek syropu z kwiatów czarnego bzu
  • kardamon mielony lub w ziarenkach do posypania pianki
Przygotowanie:

Imbir pociąć na plasterki i zagotować z mlekiem.  Odstawić na chwilę. Zaparzyć w ekspresie 1 porcję espresso. Dolać od 1-3 łyżeczek syropu, w zależności jaką słodką kawę lubimy. Mleko z imbirem przecedzić i ubić . Do szklanki wlać ubite mleko, kawę z syropem. Posypać kardamonem zmielonym lub utłuczonym w moździerzu.


Kawa, którą  użyłam do przygotowania napoju składa się w 100% z najszlachetniejszych ziaren Arabiki, pochodzących z centralnej Ameryki i Brazylii. Jej ziarna są płaskie i długie o jasno brązowym kolorze, palone we włoskiej palarni. Piazza D’oro Forza charakteryzuje się łagodnym i pełnym aromatem, zaskakuje swym smakiem największych smakoszy kawy. Posiada nuty czekolady, orzechów macadamia oraz goździków, które zapewniają rozkosz od pierwszej do ostatniej kropli kawy. Można ją nabyć na cafitesse.pl.



Komentarze

  1. Super pomysł na popołudniową kawusię. Piłam Piazza D'Oro -jest świetna zarówno do espresso, jak i do kaw mlecznych.

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie kawy i syropu to dla mnie całkowite zaskoczenie. Ciekawe jak smakuje.,

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały rozgrzewający napój na jesienne chłody. Mam domowy syrop z kwiatów czarnego bzu, więc z wielką ochotą przygotuję sobie kawę według Twojej receptury :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne