KAKAO POMARAŃCZOWE Z PROCENTAMI

Kakao pomarańczowe z procentami 

Rozgrzewający napój czekoladowo-pomarańczowy 


Kakao pomarańczowe z procentami jest wersją tylko dla dorosłych:-) 

Któż nie pamięta z dzieciństwa smaku śniadaniowego kakao? Do tego obowiązkowo chałka lub rogal maślany z masłem... To są dla mnie najlepsze wspomnienia smaku dość odległego okresu.
Listopad i grudzień, to czas, kiedy szukamy umilaczy nastroju. Świece, ciepły koc, filiżanka aromatycznej kawy czy lampka grzanego wina. Dlatego mam dla Was propozycję napoju, który pysznie smakuje i rozgrzewa. Byłabym zapomniała - w związku, że jest wyskokowy nadaje się głównie na wieczór:-)

Składniki na 2 filiżanki:

  • 3 łyżki kakao  ( u mnie  kakao 14% – COCOA FANTASY Milk Smooth & Creamy*)
  • 1 pomarańcza - sok wyciśnięty z niej
  • 200 ml gorącej wody
  • 20 ml likieru pomarańczowego Cointreau
  • 40 ml brandy
  • skórka starta z pomarańczy do dekoracji
  • mleko 3,2%tł - ilość potrzebna tylko do pianki  
Przygotowanie:

W garnku wymieszać wodę, sok pomarańczowy, kakao. Podgrzać tak, aby napój był bardzo gorący. Wlać likier i brandy. Dokładnie wymieszać i przelać od razu do filiżanek. Udekorować pianką z ubitego mleka i skórką pomarańczową.




*Kakao 14%, które powstało ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kakaowych. Jest to gwarancją szlachetnego smaku kakao. Można je przygotować zarówno w ekspresie, jak i tradycyjnie.

Wpis powstał w ramach współpracy z Cafitesse.pl

Komentarze

  1. Idealnie trafiłaś w nasze ulubione smaki, wygląda obłędnie, nie pogniewałabym się za szklaneczkę takich pyszności 🙂

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzy rzeczy które lubię, kakao, pomarańcza i procenty. Fajne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie piłam jeszcze takiego kakao. Musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne