ZIEMNIAKI NA OSTRO ZE SZPINAKIEM, JAJKIEM I CHILI

Ziemniaki na ostro ze szpinakiem, jajkiem i chili

Ziemniaki jako jednodaniowe danie

 

Ziemniaki na ostro ze szpinakiem, jajkiem i chili, to doskonała propozycja na letni obiad. Do tego szklanka zsiadłego mleka lub kefiru i jestem w "niebie":-) Uwielbiam!

Okazuje się, że nawet zwykłym ziemniakiem można zaimponować na obiedzie. Niepozorny, a robi robotę:-) Gwarantuję ucztę dla podniebienia.

Przepis pochodzi z książki „Ziemniak. Wyznanie miłości” Ina-Janine Johnsen.

Składniki:

  • 800 g ziemniaków 
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 czerwona cebula posiekana 
  • 4 ząbki czosnku posiekane 
  • 2 łyżeczki garam masali 
  • 2 łyżeczki żółtej gorczycy
  • 1-2 łyżeczki soli 
  • 100 g świeżego szpinaku 
  • 4 jajka
  • zielone chili marynowane lub świeże

Przygotowanie:

Pokroić ziemniaki w większą kostkę. Ugotować w osolonej wodzie. Podsmażyć cebulę i czosnek na oliwie. Dodać przyprawy. Wrzucić ziemniaki i szpinak. Smażyć kilka minut.  Zrobić dołki i wbić jajka. Wstawić do gorącego piekarnika nagrzanego do 190 stop. C. Piec do ścięcia jajek około 15 minut. Posypać pokrojonymi plasterkami chili.

Komentarze

  1. Takie ziemniaki na ostro raczej nie są dla mnie, ale wiem, że jest wielu koneserów takich smaków.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ostre potrawy. Te ziemniaczki zapowiadają się rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę powiedzieć, że strasznie zaciekawił mnie ten przepis. Lubie ostre potrawy, ale takiej jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne