DORSZ Z HARISSĄ I SAŁATKĄ Z OGÓRKA Z ZA'TAREM

Dorsz z harissą i sałatką z ogórka z za'tarem 

Ryba orientalna z rodzynkami


Dorsz z harissą i sałatką z ogórka z za'tarem  zaskakuje smakiem. Danie jest bardzo wyraziste i naprawdę świetnie się komponuje z poszczególnymi składnikami.   Przepis na rybę zaczerpnęłam z książki "Jerozolima" Yotama Ottolenghiego i Tamimi Sami. Natomiast pomysł na sałatkę z książki "Smak" Yotama Ottolenghiego i Ixty Belfrage.  Fascynacja kuchnią autorów dała taki oto efekt końcowy, który gorąco polecam!


Składniki:


  • 3 łyżki harissy 
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 4 polędwice z dorsza (razem 450 g) - w oryginale filety dorada
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średniej wielkości cebule, obrane i posiekane w piórka
  • 100 ml dobrego octu z czerwonego wina 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka wody różanej
  • 60 g drobnych rodzynek (pominęłam)
  • 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki (kolendry)
  • 2 łyżeczki suszonych płatków róż  (pominęłam)
  • sól i czarny pieprz
sałatka z ogórków:
  • kilka ogórków gruntowych ze skórką
  • garść roszponki
  • 2 łyżki oliwy
  • 3/4 łyżeczki za'taru
  • 1 cytryna
  • 1 szalotka
  • kawałek papryki zielonej chili
  • kilka gałązek koperku
  • kilka listków bazylii
  • kilka listków mięty
  • sól

Przygotowanie:

Zrobić marynatę z połowy harissy, kuminu i 1/2 łyżeczki soli. Posmarować nią  nią rybę i odstawić na 2 godziny w lodówce. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulę, szczyptę soli i dusić kilka minut. Dodać ocet, cynamon, resztę harissy, pół łyżeczki soli i czarny pieprz. Dusić kilka minut, dodać 200 ml wody, zmniejszyć ogień i gotować 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Dodać miód, wodę różaną i rodzynki. Gotować 1-2 minuty. Teraz włożyć rybę. Można ją wcześniej obsmażyć.  Przykryć naczynie i dusić chwilę, przewracając rybę po kilku minutach na drugą stronę. Podawać z gotowanym ryżem, kuskusem lub warzywami. Ja podałam z sałatką z ogórków.

Z połowy cytryny wycisnąć sok. Z drugiej połówki ukroić ze 3 plasterki i wyciąć skórkę, którą należy pokroić na drobno. Dodać oliwę, za'tar, posiekaną szalotkę i chili , ogórka pokrojonego w  większą kostkę. Wrzucić zioła i roszponkę. Wymieszać.



Komentarze

  1. Mój mąż na pewno by się zajadał takim smakołykiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. To wygląda wyjątkowo smakowicie! Muszę koniecznie spróbować tego przepisu. Dorsz z harissą brzmi bardzo egzotycznie, a sałatka z ogórka z za'tarem na pewno dodaje ciekawego twistu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie. Nie miałam okazji jeść tej potrawy

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam nowe smaki i połączenia, więc ten dorsz z pewnością trafi na moją listę dań do wypróbowania. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis niezwykle kuszący. Wyraziste smaki oraz ryby to coś, co lubię w kuchni. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi i wygląda smacznie. Nigdy nie jadłam tej potrawy

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne