ZUPA KREM Z PIECZONYCH WARZYW

Zupa krem z pieczonych warzyw 

Przepyszna zupa z pieczonych pomidorów i papryki 



Zupa krem z pieczonych warzyw teraz smakuje wybornie. Dzięki świeżym pomidorom, które teraz smakują najlepiej,  uzyskamy smak zadowalający niejedno podniebienie. Mówię Wam - niebo w gębie:-)

Składniki:

  • 1 -1,5 kg pomidorów
  • 2-3 papryki
  • 1 seler
  • 1-2 pietruszki
  • 1 cebula
  • kilka ząbków czosnku1 pajda chleba wiejskiego
  • 150 ml oliwy extra virgin
  • sól morska w płatkach 
  • pieprz świeżo zmielony
  • kilka gałązek świeżych ziół (u mnie rozmaryn i tymianek) 
  • 1-1,5 l bulionu warzywnego 

do podania:

  • świeży parmezan
  • oliwa
  • świeże zioła

Przygotowanie:

Seler, pietruszkę i cebulę obrać. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Czosnek można obrać lub zostawić w łupinach i obrać po upieczeniu. Wszystkie warzywa i chleb ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać oliwą, doprawić ziołami i przyprawami. Zapiekać około 1,5h w 180 stop. C. 

Warzywa z całą zawartością soków po upieczeniu zmiksować z bulionem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać zupę skropioną oliwą, z parmezanem i świeżymi ziołami.

 


Komentarze

  1. Mój mąż na pewno by sobie pojadł takiej zupy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy takiej nie robiłam. Będę musiała spróbować bo zapowiada się smacznie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne