ZUPA KREM Z PIECZONYCH WARZYW
Zupa krem z pieczonych warzyw
Przepyszna zupa z pieczonych pomidorów i papryki
Składniki:
- 1 -1,5 kg pomidorów
- 2-3 papryki
- 1 seler
- 1-2 pietruszki
- 1 cebula
- kilka ząbków czosnku1 pajda chleba wiejskiego
- 150 ml oliwy extra virgin
- sól morska w płatkach
- pieprz świeżo zmielony
- kilka gałązek świeżych ziół (u mnie rozmaryn i tymianek)
- 1-1,5 l bulionu warzywnego
do podania:
- świeży parmezan
- oliwa
- świeże zioła
Przygotowanie:
Seler, pietruszkę i cebulę obrać. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Czosnek można obrać lub zostawić w łupinach i obrać po upieczeniu. Wszystkie warzywa i chleb ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać oliwą, doprawić ziołami i przyprawami. Zapiekać około 1,5h w 180 stop. C.
Warzywa z całą zawartością soków po upieczeniu zmiksować z bulionem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać zupę skropioną oliwą, z parmezanem i świeżymi ziołami.
Mój mąż na pewno by sobie pojadł takiej zupy.
OdpowiedzUsuńNigdy takiej nie robiłam. Będę musiała spróbować bo zapowiada się smacznie
OdpowiedzUsuń