ZUPA KREM Z PIECZONYCH WARZYW

Zupa krem z pieczonych warzyw 

Przepyszna zupa z pieczonych pomidorów i papryki 



Zupa krem z pieczonych warzyw teraz smakuje wybornie. Dzięki świeżym pomidorom, które teraz smakują najlepiej,  uzyskamy smak zadowalający niejedno podniebienie. Mówię Wam - niebo w gębie:-)

Składniki:

  • 1 -1,5 kg pomidorów
  • 2-3 papryki
  • 1 seler
  • 1-2 pietruszki
  • 1 cebula
  • kilka ząbków czosnku1 pajda chleba wiejskiego
  • 150 ml oliwy extra virgin
  • sól morska w płatkach 
  • pieprz świeżo zmielony
  • kilka gałązek świeżych ziół (u mnie rozmaryn i tymianek) 
  • 1-1,5 l bulionu warzywnego 

do podania:

  • świeży parmezan
  • oliwa
  • świeże zioła

Przygotowanie:

Seler, pietruszkę i cebulę obrać. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Czosnek można obrać lub zostawić w łupinach i obrać po upieczeniu. Wszystkie warzywa i chleb ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać oliwą, doprawić ziołami i przyprawami. Zapiekać około 1,5h w 180 stop. C. 

Warzywa z całą zawartością soków po upieczeniu zmiksować z bulionem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać zupę skropioną oliwą, z parmezanem i świeżymi ziołami.

 


Komentarze

  1. Mój mąż na pewno by sobie pojadł takiej zupy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy takiej nie robiłam. Będę musiała spróbować bo zapowiada się smacznie

    OdpowiedzUsuń
  3. To prawda, świeże pomidory dają zupie niesamowity smak! Uwielbiam takie zupy krem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealna na chłodniejsze dni. 😋 Zapisuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie zupy. Na pewno ją spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  6. Musi być pyszna. Na pewno będę próbować

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne