JABŁKA ZAPIEKANE Z PŁATKAMI OWSIANYMI I CZEKOLADĄ

Jabłka zapiekane z płatkami owsianymi i czekoladą

Szybki deser z jabłkami  i czekoladą 


Jabłka zapiekane z płatkami owsianymi i czekoladą na szybki deser lub smakowite śniadanie. Wybór zależy od nas:-)

Nie przepadam za surowymi jabłkami, natomiast zapiekane lub duszone - uwielbiam. Czy to w szarlotce, placuszkach czy nawet wrzucone do gorącej herbaty, jak tutaj - byleby poddane cieplnej obróbce.  Kiedy na szybko potrzebuję deseru, to zapiekam je pod kruszonką. Można kombinować czym przykryć jabłka. Zamiast typowej kruszonki z ciasta kruchego wystarczą płatki owsiane, bułka i czekolada... Niebo!!!

Składniki:

  • 0,5 kg kwaśnych jabłek
  • 15 g masła
  • kruszonka:
  • 30 g świeżej pokruszonej bułki (zamieniłam na bułkę tartą)
  • 30 g płatków owsianych
  • 35 g pastylek gorzkiej czekolady
  • 35 g masła
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka jasnego cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Jabłka posiekać i dusić z 1 łyżką wody i 15 g masła. Kiedy będą miękkie przełożyć do żaroodpornego naczynia. W rondelku roztopić masło z syropem klonowym. Jabłka posypać wymieszaną kruszonką. Polać masłem z syropem i posypać cukrem. Zapiekać około 30 minut w gorącym piekarniku.

Przepis pochodzi z książki "Zielona uczta, jesień, zima" Nigela Slatera.





Komentarze

  1. Ja też uwielbiam pieczone jabłka. W takim połączeniu smaków koniecznie muszę wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak zapiekanych jabłek jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste, a jednocześnie wyjątkowe. 👌

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznie się prezentuje. Bardzo chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialny pomysł na deser czy śniadanie. Szybkie do przygotowania to duży atut. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo chętnie bym spróbowała takich jabłek

    OdpowiedzUsuń
  7. Smacznie i zdrowo. W takiej wersji nie jadłam płatków owsianych

    OdpowiedzUsuń
  8. czytam i myślę, że trzeba to zrobic..tak jak chrusty czyli faworki czas zjeść. dziękuję Marzenko za inspirację! Jola Pietras

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapowiada się pysznie. Jeszcze takich jabłek nie robiłam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne